CSM şi Parchetul frânează graţierea şi modificarea Codurilor penale în varianta Guvernului

CSM şi Parchetul frânează graţierea şi modificarea Codurilor penale în varianta Guvernului

CSM a avizat ieri negativ proiectele propuse de Guvern în materia legislaţiei penale, spunând că nu se justifică urgenţa acestora, ba din contră, „se impune” o largă dezbatere publică privind graţierea şi Codurile penale.

 CSM nu s-a pronunţat însă pe implicaţiile intrării în vigoare a Ordonanţelor de Urgenţă, ci s-a limitat să spună că forma acestora nu respectă anumite cerinţe legislative.

Situaţie periculoasă

Parchetul General a comunicat, ieri, că cele două ordonanţe „ar putea avea drept rezultat vulnerabilizarea gravă a instituțiilor statutului în fața criminalității”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parchetul a explicat că prin modificarea definiţiei infracţiunii de conflict de interese „se denaturează intenţia iniţială a legiuitorului, aceea de a sancţiona conduita imorală a funcţionarului”.

Introducerea unui prejudiciu de minim 200.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu ar provoca o „situaţie deosebit de periculoasă având în vedere posibilitatea fracţionării activităţii infracţionale în fapte distincte, cu prejudicii sub limita textului incriminator”, a mai spus Parchetul.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache (foto), urmează să prezinte cel mai devreme săptămâna viitoare o informare în cadrul Guvernului cu privire la modificările pe care vrea să le facă după recomandările şi observaţiile primite de la ÎCCJ, CSM şi Parchetul General.