Evenimentul Zilei > Justitie > CSM şi Parchetul frânează graţierea şi modificarea Codurilor penale în varianta Guvernului
CSM şi Parchetul frânează graţierea şi modificarea Codurilor penale în varianta Guvernului

CSM şi Parchetul frânează graţierea şi modificarea Codurilor penale în varianta Guvernului

CSM a avizat ieri negativ proiectele propuse de Guvern în materia legislaţiei penale, spunând că nu se justifică urgenţa acestora, ba din contră, „se impune” o largă dezbatere publică privind graţierea şi Codurile penale.

 CSM nu s-a pronunţat însă pe implicaţiile intrării în vigoare a Ordonanţelor de Urgenţă, ci s-a limitat să spună că forma acestora nu respectă anumite cerinţe legislative.

Situaţie periculoasă

Parchetul General a comunicat, ieri, că cele două ordonanţe „ar putea avea drept rezultat vulnerabilizarea gravă a instituțiilor statutului în fața criminalității”.

Parchetul a explicat că prin modificarea definiţiei infracţiunii de conflict de interese „se denaturează intenţia iniţială a legiuitorului, aceea de a sancţiona conduita imorală a funcţionarului”.

Introducerea unui prejudiciu de minim 200.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu ar provoca o „situaţie deosebit de periculoasă având în vedere posibilitatea fracţionării activităţii infracţionale în fapte distincte, cu prejudicii sub limita textului incriminator”, a mai spus Parchetul.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache (foto), urmează să prezinte cel mai devreme săptămâna viitoare o informare în cadrul Guvernului cu privire la modificările pe care vrea să le facă după recomandările şi observaţiile primite de la ÎCCJ, CSM şi Parchetul General.