Cseke alocă 40 de milioane lei pentru restaurarea palatului mistuit de flăcări în 2018

Cseke alocă 40 de milioane lei pentru restaurarea palatului mistuit de flăcări în 2018

La 4 ani după ce o clădire emblematică era mistuită de flăcări, se fac pași pentru ca Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea să își recapete strălucirea. Rezultatul investiției ar putea fi văzut în 2025 anticipează ministrul Dezvoltării care a precizat că restaurarea clădirii e o lucrare de suflet.

„Am semnat contractul care permite începerea lucrărilor interioare de reabilitare. Ministerul Dezvoltării acordă finanțarea necesară, în valoare de aproape 40 milioane de lei, pentru reabilitarea

Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, mistuit de flăcări în 2018”, a anunțat ministrul Dezvoltării Cseke Attila. Anunțul vine la doi ani după ce lucrările de restaurare au fost sistate din lipsa banilor. Imediat după incendiu, pe fond emoțional oamenii au donat pentru refacerea clădirii, dar banii au fost absolut insuficienți. Suma colectată în anul 2018 de către Primăria Oradea a fost de 28.524 lei, la care se adaugă 1.290.000.000 de lei, bani din donații virați de către Episcopia Greco-Catolica. Ilie Bolojan promitea că va continua reabilitarea “fie din bani europeni, fie din fondul de patrimoniu național pe care îl gestionează Ministerul Culturii sau din bugetul local, într-o formă de cofinanțare”. A rămas doar o intenție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fațada clădirii a fost refăcută, dar interiorul a rămas o ruină. Suma alocată acum va acoperi “această rană din interior” a spus ministrul Cseke, fiindcă „dacă fațada a fost refăcută inima și sufletul clădirii a rămas cu o rană profundă”. Imediat urmează declanșarea procedurilor de achiziție publică urmând ca în primăvară să existe un antreprenor care să se apuce de treabă. Termenul de execuție al lucrărilor e de 24 de luni la care se adaugă 4 luni de proiectare.

Această clădire, una dintre cele mai frumoase din Oradea, a fost admirată de orădeni timp de 100 de ani, și este și astăzi o emblemă a Municipiului. ”Prin lucrările interioare de restaurare ne asigurăm că monumentul va putea fi admirat și în următorul secol”, a precizat Ministrul Cseke Attila. “Sunt copleșit de emoție și de evenimente. Îi mulțumesc domnului ministru pentru că a înțeles această durere personală, dar și a comunității, a Oradiei...Pe aici și-au purtat pașii Petru Maior, Gheoghe Șincai, Samuil Micu, Samuil Vulcan, Iosif Vulcan, Aurel Lazăr, cred că și-au purtat pașii inclusiv Împărăteasa Sisi și Franz Joseph dar și Regele Ferdinand cu Regina Maria.Cu ajutorul lui Dumnezeu și a domnului ministru vom reuși să readucem palatul la ceea ce a fost odată. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu și Maica Sfântă”, a spus PS Sa Virgil Bercea. În ceea ce privește cauzele incendiului care a șocat o țară întreagă, în decembrie 2019, Parchetul a pus sub învinuire doi muncitori, membri ai unei echipe de intervenţie de la Electrica, suspecţii fiind cercetaţi pentru distrugere din culpă fiindcă ar fi legat greşit cabluri la instalaţia de iluminat stradal, eroare care a dus la declanşarea incendiului.