Cryptodata - legătura între fostul adjunct al SRI, Ioan Nicolae, clanurile interlope și statul român
- Maria Pană
- 27 februarie 2024, 12:35
Cryptodata, o companie apărută din neant, dar cu veleități de ”unicorn” este una dintre cele mai controversate firme IT din România. Și-a făcut baza pe locul unei fostei spălătorii pe care a eliminat-o ca mai apoi să ajungă la contracte cu statul.
Cryptodata este o firmă apărută din neant în 2018. Aceasta a preluat o fostă spălătorie auto din Buzău pe care treptat a transformat-o în mină de criptomoede. La butoanele acestei firme se află Ovidiu Toma, ginerele lui Ioan Nicolae, care nu e deloc străin de afaceri legate de spațiul virtual.
Și-a dorit ca firma să fie cunoscută așa că a încercat să o prezinte drept ”unicorn” în materie de IT. Așa se face că apar mai multe articole în presă care laudă inițiativele firmei.
De la colaborarea cu Moto GP la lansarea unui satelit propriu al firmei. Iar Ovidiu Toma, cel care a sponsorizat și festivalul de la Dubai, apare mereu în centru atenției pentru a-și lăuda ideile.
„Unicornul” Cryptodata creat pe rămășițele firmei lui Bodi
În trecut acesta a avut o colaborare cu Alex Bodi, Josip Heit și Harald Seiz la compania Karatbas. Aceasta din urmă era o firmă care promitea aur în schimbul criptomodenelor. Afaceri făceau cei patru cu oameni de afaceri și interlopi din toată lumea.
De altfel legat de acest lucru, Alex Bodi este cercetat penal într-un dosar penal al DIICOT. Despre Ovidiu Toma, nici vorbă. Potrivit informațiilor din spațiul public, cei care ar fi ajutat la preluarea bunurilor de la Karatbas ar fi fost Bogdan Mărunțiș și nașul acestuia Florian Coldea.
Ca mai apoi cei trei să investească în Cryptodata, ”unicornul” pe software, dar și pe alte programe IT.
„Unicornul” e de fapt „cal troian”
Doar că nici ”unicornii” nu mai sunt ce au fost. Așa se face că firma care a obținut acces la un contract frumușel cu statul va avea acces la tot felul de informații legate de cercetarea științifică din România. Desigur că sunt și plătiți pentru acest lucru cu 25 de milioane de lei. Dar accesul la acest tip de informații poate fi extrem de periculos în vreme de război la granițe.
De altfel, aceiași companie vinde software despre care spune că e foarte sigur. Deși informațiile din spațiul public arată altceva. Atât telefoanele, laptopurile, software-ul pe care l-ar pune la dispoziție firma sunt susceptibile de a fi ușor interceptate. Practic informațiile din toate aceste medii de stocare ar putea ajunge la oameni care nu au acest drept.
Clanul Caran a picat pe interceptare
Ovidiu Toma este pe lângă un om de afaceri de succes și fost apropiat al Caranilor. Atât de apropiat încât a luat bani împrumut de la ei. Supărat nevoie mare că interlopii îi cer banii înapoi și îl amenință că îl lasă fără mașini Toma i-a amenințat la rândul lui cu dosare penale.
Nu mult a mai trecut că șefii grupării au ajuns după gratii. Culmea este că de cumpărarea mașinilor lui Toma se interesase și Alex Bodi, fostul partener de afaceri al lui Toma. Relațiile dintre cei doi s-au răcit după ce Bodi a fost prejudiciat financiar în legătură cu firma Karatbas.