Editura Evenimentul si Capital

Cronica unui jaf bancar

Autor: | | 1 Comentarii | 2795 Vizualizari

Deşi plătise ratele în avans, Maria Vizitiu Păun a fost lăsată de răposata Volksbank fără apartamentul pentru care făcuse creditul ipotecar în franci elveţieni, cu largul concurs al instanţelor de judecată. Acum cauza este la CEDO

În plângerea făcută la CEDO, după ce în instanţele din ţară nu şi-a găsit dreptatea, Maria Vizitiu Păun scrie: „Cert este că statul român nu m-a protejat în niciun fel împotriva abuzurilor care au cauzat pierderea singurei locuinţe pe care o am pentru mine şi familia mea, că sunt în pragul evacuării din locuinţă şi că toate aceste acte mi-au creat nesiguranţă şi neîncredere în actul de justiţie şi în apărarea valorilor de către instituţiile statului român şi, mai ales, mi-au creat sentimentul de zădărnicie a luptei mele împotriva unor abuzuri ce au loc, descurajându-mă, instanţa de judecată dând concursul unor astfel de abuzuri prin nesancţionarea lor”.

Primul pas greşit, împrumutul

Să luăm abuzurile pe care le reclamă M.V.P. şi „greşelile” pe care le-a făcut ea pas cu pas. Primul l-a făcut ea când, pe 31.01.2008, a contractat de la Volksbank un împrumut în sumă de 135.394 franci elveţieni pentru achiziționarea unui apartament în Bucureşti, situat la ultimul etaj al unui bloc din sectorul 6. Pentru suma contractată, trebuia să ramburseze, în 300 de luni, suma de 274.078,12 franci elveţieni, reprezentând debitul principal de 135.394 franci, dobânda în cuantum de 86.005,84 şi comisionul de risc de 52.678,28. Din momentul contractării creditului, a achitat ratele cu regularitate, cu excepția a două luni de la începutul anului 2010, pe fondul crizei economice și al desfacerii contractului de muncă ce a stat la baza acordării împrumutului. Însă, a acoperit deîndată cele două luni de întârziere.

Al doilea pas greşit, plata în avans

Mai mult, a început să facă plăți mai mari decât erau prevăzute în planul de rambursare pentru a achita mai repede suma împrumutată, nerealizând că scopul băncii nu era acela de a primi înapoi ceea ce a dat, ci acela de a lua şi pielea după datornic. Concret, tot ce plătea era trecut în dreptul comisionului de risc, şi el abuziv cum avea să se dovedească ulterior, şi a dobânzii, în felul acesta apărând cu restanţe la debitul principal. Deşi era cu plăţile în avans faţă de graficul de rambursare, fapt ce reiese din răspunsul primite de la Volksbank, cu nr. 746/16.06.2011, în 2012 banca a pornit executarea silită a apartamentului.

Pasul trei greşit, abuzul de bună credinţă

A crezut că e vorba de o eroare, aşa că s-a adresat băncii şi executorului judecătoresc arătând că îşi achită ratele chiar în avans, şi cerându-le să oprească procedura. Cum executarea silită a mers în continuare, s-a adresat instanţei civile pentru anularea executării silite şi a sesizat organele de cercetare penală împotriva Volksbank şi a executorului judecătoresc. Totodată, faţă de Directiva Consiliului 93/13/CEE/1993 şi față de dispoziţiile Legii 193/2000, care a transpus în legislaţia naţională această Directiv, s-a adresat instanței de judecată pentru anularea clauzelor abuzive din convenţia de credit, clauze ce vizau comisionul de risc de 0,22% aplicat la soldul creditului, plătibil lunar în zilele de scadenţă pe întreaga perioadă de derulare a contractului, a dobânzii excesiv de mare şi a penalităţilor de întârziere. După declanşarea tuturor procedurilor civile şi penale, în timpul derulării procesului contestației la executare, la data de 25.07.2014 Volksbank a cesionat creanţa către o societate recuperatoare, SC RABON CREDIT SOLUTIONS ROMÂNIA SRL, care a devenit noul creditor. Cu toate că noul creditor a solicitat în mod expres suspendarea executării silite până la noi dispoziții, executorul judecătoresc a continuat efectuarea actelor de executare silită până la vânzarea forțată a locuinței, în data de 26.08.2015.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
00:11 TABĂRA Firea PIERDE teren. Un important CONTESTATAR a lui DRAGNEA, MESAJ cu două ÎNȚELESURI 21:46 Firea PIERDE teren în PSD. O întreagă ORGANIZAȚIE de sector TRECE în TABĂRA DRAGNEA. 16:51 ÎNTÂLNIRE de taină în biroul lui DRAGNEA. Se PREGĂTEȘTE mutarea FINALĂ pentru RĂZVRĂTIȚI 15:50 SURSE: Viorica DĂNCILĂ este CONDAMNATĂ să devină PREȘEDINTE PSD. Care ar fi POZIȚIA premierului în SCANDALUL DEMITERII lui DRAGNEA 15:20 A apărut o NOUĂ poză care îl ARUNCĂ în AER pe DRAGNEA. Victor Ponta dă LOVITURA de GRAȚIE, cu o zi înainte de CEx-ul DEBARCĂRII 13:52 Cine NU vrea DEMISIA lui DRAGNEA? Susținerea șefului PSD vine din BIHOR 13:48 Tabăra DRAGNEA CONTRAATACĂ. Va fi EXCLUS vineri! Ghicitoare pentru CExN al PSD: cine a scris SCRISOAREA CELOR TREI 13:44 HAOS și TRĂDARE la nivel înalt în PSD. Dragnea primește o LOVITURĂ FATALĂ de unde nu s-ar fi așteptat NICIODATĂ 12:07 Păzea, Ion Iliescu se întoarce! Editorial de Simona Ionescu 10:29 De ce TACE Dăncilă? Omul care îl poate TERMINA pe Dragnea ÎNCĂ NU s-a HOTĂRÂT de partea cui e. Opinie de DAN ANDRONIC 07:51 POZIȚIONĂRI înaintea CEx-ului. Un LIDER al PSD face declarații despre DEMISIA lui DRAGNEA 00:05 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 20:00 Fotografia momentului! Cum arată HARTA cu judeţele PRO şi CONTRA lui Liviu Dragnea şi care organizații se ABŢIN. Foto în articol 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:48 Coaliția PSD-ALDE STĂ SĂ CRAPE. Atac PERFID la premierul DĂNCILĂ în plin SCANDAL al SCRISORII CELOR TREI 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 15:07 Cei trei grei vs. Dragnea. SCRISOARE DESCHISĂ INCENDIARĂ despre „starea Partidului Social Democrat”. Breaking news 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 14:08 Dragnea A PRIMIT MAREA VESTE de la Instanța Supremă. DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ pentru liderul PSD. Breaking news

Articole salvate