Cronică de MoBU. Arta viitorului și a frumosului, într-un singur eveniment

Cronică de MoBU. Arta viitorului și a frumosului, într-un singur eveniment

MoBU  - Târgul Internațional de artă contemporană 2023 se desfășoară la București, în perioada 19-28 mai. Este prima ediție a acestui târg, de o amploare considerabilă, într-un spațiu neconvențional dar foarte potrivit acestui tip de eveniment. Astfel, unul dintre hangarele Romaero Băneasa s-a transformat, pentru cele 9 zile ale târgului, în adăpost al artei.

De cum intri pe aleea ce te conduce spre această hală, ai senzația unui drum spre ceva misterios. Ușa larg deschisă dezvăluie o forfotă neobișnuită,  un ecran central uriaș pe care se proiectează imagini digitale, flancat de signalistica specifică târgului, pe culoarea roșu aprins - te transpun parcă în alt spațiu, al viitorului, într-un oraș cultural bine sedimentat.

Aflată la prima ediție, MoBU - Târgul Internațional de Artă Contemporană București este cea mai nouă platformă de artă contemporană din zona Europei Centrale și de Est care expune împreună galerii, spații artist-run, grupări de artiști independenți și artiști emergenți. Atmosfera este una dinamică, galeriștii și artiștii inițiază dialoguri și își împărtășesc părerile, colecționarii și iubitorii de artă privesc cu atenție lucrările expuse, pun întrebări pertinente, încearcă să găsească următoarea piesă pentru colecția lor, totul intr-un cadru constructiv  și degajat.

Vizitatorii sunt entuziaști, se aud exclamații de admirație atunci când descoperă o piesă inedită, și ascultă cu mare interes explicațiile galeriștilor și ale artiștilor. Cele mai multe exclamații le-am auzit în fața lucrării lui Christian Paraschiv - “Negrul este culoarea limbajului”, executată în tehnica acril pe blană de capră, ale lucrărilor Ruxandrei Grigorescu - “Cine a salvat România” si  a “Râului de  foc”  al lui Ion Grigorescu. Le puteți găsi la Galeria Romană care participă la MoBU cu lucrări expuse în două standuri, 03 și 04.

Ne puteți urmări și pe Google News

MOBU - un succes al artei contemporane

Pe scena centrală se desfășoară diferite sesiuni publice interesante, legate de probleme și provocări actuale ale pieței de artă contemporană, legate de inteligența artificială și cum afectează ea munca artiștilor, dar și prezentări /analize ale unor lucrări de artă, mini concerte susținute chiar de artiști și multe alte manifestări interesante.

Spațiul indoor - outdoor contribuie la atmosfera relaxată, vibrantă și plină de culoare, aici având posibilitatea de a surprinde cele mai frumoase apusuri la finalul fiecărei zile, ca o încununare a celei mai mari opere de artă - natura.

Selecția artiștilor și a lucrărilor s-a făcut cu mare atenție, galeriștii dorind să aducă în atenția publicului lucrări de artă excepționale, de colecție, ce pot sta, fără exagerare, în orice muzeu de  artă contemporană din lume.

O sculptură care te emoționează

La intrare te întâmpină “Vânzătorul de albastru”, o sculptură a lui Bogdan Turcea, un înger cu chip de copil, o singură aripă și multe trâmbițe atașate strâns de corp.

Numele artiștilor expuși aici sunt, parte din ele, cunoscute publicului iubitor de artă, și aici menționăm Grupul Prolog: Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Constantin Flondor, Horea Paștina, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu, Matei Lăzărescu, Valentin Scărlătescu, Dan Mohanu, printre lucrările cărora stau cuminți, pe piedestale mai mici sau mai mari, sculpturile lui Vasile Gorduz : Eve, Himere și Îngeri, într-o imponderabilitate ascunsă, materie brută (piatră, lemn), dar plină de candoare.

De asemenea, artiști la fel de valoroși stau împreună pe pereții  standurilor 03 și 04 : Dinu  Săvescu, cu ale sale “Semne ascunse”, Mihai Horea, Doru și Elena Tulcan, Sorin Scurtulescu și Andrei Rosetti, ultimii doi membri ai grupului Noima și elevi ai lui Constantin Flondor.

O artistă iraniană, revelația târgului

Nici numele sculptorului George Hristea nu este necunoscut publicului, acesta fiind elev al lui Gorduz și participând la  numeroase expoziții internaționale, de la New York la Istanbul și Tokyo. La MoBU este prezent cu două lucrări, “Parabola destinului” și “Centru de amintiri”, ambele lucrări încărcate de un simbolism ce transcede vizualul imediat, palpabil, ca  o invitație la meditație. 

O altă sculptoriță ce promite este Shahnaz Eskandari, artist de origine iraniană, ce tratează în bronz teme nemuritoare: Adam și Eva, Madonna însărcinată, într-o formulă de o sensibilitate copleșitoare, în care recunoști durerea, perfecțiunea, imperfecțiunea, ca niște umbre ale frumuseții vieții.

Evenimentul MoBU răspunde așteptărilor unui public românesc și nu numai, avizat sau doritor de a cunoaște mai multe detalii din această lume aparent ermetică, misterioasă. MoBU este la prima ediție și, după doar 3 zile, a reușit să stârnească controverse, păreri pro și contra, admirație și ură, pasiuni și cleveteală, ceea ce este absolut minunat. Mergeți și vedeți cu ochii proprii, pentru a evita manipularea simplă. Program de  vizitare zilnic 12.00 - 21.00. Romaero Băneasa, Bd. Ficusului nr. 44 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro