Croația este pregătită să intre în zona Schengen înaintea României

Sursa foto: Arhiva EVZ

Croația ar putea adera la Schengen înaintea României și Bulgariei. Potrivit cotidianului croat Vecernji, Croația a îndeplinit condițiile tehnice și acum urmează o decizie politică, adică sprijinul tuturor statelor membre.

Croația nu se află în aceeași situație ca România și Bulgaria, care sunt blocate și așteaptă să intre în Schengen de ani de zile și, așa cum stau lucrurile acum, cererea de a intra în zona Schengen nu va fi inclusă la pachet cu celelalte două ţări.

Cererea de aderare a celui mai nou stat din UE ar putea fi analizată separat

Zagrebul s-a temut mult timp că cererea sa de aderare la Schengen va fi analizată la pachet cu cele ale României și Bulgariei.

Există două motive despre care nu se vorbește public și care oferă Croației un avantaj și o separă de Bulgaria-România, a cărui intrare a fost blocată de ani de zile de Franța și Germania. Există multe speculații cu privire la faptul că intrarea Croației va fi legată la pachet cu a lor și, într-un fel, va fi amânată la nesfârșit, dar nu ar trebui să fie cazul.

Principalul avantaj al Croației este că, în termeni geopolitici, nu se află în apropierea marilor generatori de migrație ilegală

Primul motiv:  În opinia jurnaliștilor, Croația nu depinde fizic de principalul generator de migrație ilegală. Dacă Bulgaria și România se alătură Schengen, se va stabili o legătură directă, neîntreruptă, între granița turcă, de unde provin migranții ilegali, și restul UE. Prin urmare, atâta timp cât aceste două țări nu se află în Schengen, Grecia, ca membru al UE, este izolată și nu are nicio legătură fizică cu celelalte, iar regimul Schengen este redus la aeroporturi și porturi maritime. Prin traficul aerian și maritim de pasageri, pasagerii sunt ușor de controlat, dar într-o situație în care un migrant ilegal trece granița cu Turcia și intră în Grecia, iar Bulgaria și România sunt membre Schengen, fără control poate ajunge acolo unde dorește în interiorul UE.

Un alt motiv este turismul. Slovenii, italienii, cehii și alții sunt foarte fericiți că nu există granițe și controale pentru turiștii lor. În acest moment, scriu jurnaliștii coraţi, nu există o rezistență serioasă la intrarea Croației în Schengen, dar majoritatea statelor membre spun că întregul concept Schengen trebuie văzut mai întâi, deoarece în acest moment, din cauza pandemiei, există o reducere de mişcare a oamenilor, şi au fost introduse controale la frontieră, iar zona nu are fluxul pe care îl avea odată, relatează vecernji.hr.

Surse diplomatice  spun că sunt „prudent optimiste” în privința aderării Croației

Croația a intrat în Uniunea Europeană la 1 iulie 2013, în timp ce România și Bulgaria s-au alăturat blocului european la 1 ianuarie 2007. Bucureștiul și Sofia au fost puse sub o monitorizare specială pentru că nu își reformaseră suficient sistemele de justiție și combatere a corupției, iar Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost invocat adesea ca motiv pentru blocarea aderării lor la Schengen.

România și Bulgaria au cerut să intre în Schengen odată, cele două țări depunându-și o candidatură comună, la 24-25 ianuarie 2008, când au semnat Declaraţia comună România-Bulgaria privind aderarea la spaţiul Schengen în cursul anului 2011.