China a amenințat, miercuri, SUA cu represalii după promulgarea de către președintele american Donald Trump a unei legi care prevede sancțiuni împotriva „represiunii” Beijingului pe teritoriul său autonom Hong Kong.
Impunerea, la sfârșitul lunii iunie, de către Beijing, a unei legi draconice de securitate națională în fosta colonie britanică, a ridicat temeri la Washington, Londra și în multe capitale occidentale cu privire la un recul net al drepturilor omului în Hong Kong.
Marți, liderul de la Casa Albă a accentuat presiunea asupra Partidului Comunist Chinez: a anunțat sfârșitul regimului economic preferențial acordat de Statele Unite Hong Kongului, un centru financiar internațional major, și a promulgat o lege care prevede sancțiuni împotriva responsabililor din Hong Kong și a oficialilor chinezi.
„Astăzi am semnat o lege și un decret prin care China trebuie să răspundă pentru suprimarea populației din Hong Kong”, a spus Trump în cadrul unei conferințe de presă.
„Hong Kong va fi tratat așa cum este tratată China: fără privilegii speciale, fără tratament economic special și fără exporturi de tehnologii sensibile”, a declarat Trump.
El a adăugat că nu are nicio intenție de a se întâlni cu președintele chinez Xi Jinping pentru a ușura tensiunile.
Miliardarul republican a prezis, de asemenea, o hemoragie a creierelor în fosta colonie britanică, populată de 7,5 milioane de locuitori. „Libertatea le-a fost luată (...), mulți oameni vor pleca”, a spus el.
Reacția Beijingului a venit repede.
Această lege americană reprezintă „o ingerință flagrantă în afacerile Hong Kongului și în afacerile interne ale Chinei”, a denunțat ministerul chinez de Externe, miercuri.
„Pentru a-și proteja interesele legitime, China va oferi răspunsul necesar și va impune sancțiuni persoanelor și entităților din Statele Unite”, a precizat ministerul chinez.
Legea privind autonomia din Hong Kong, aprobată în unanimitate, la începutul lunii iulie, de către Congresul Statelor Unite, vizează nu numai oficialii chinezi, ci și poliția din Hong Kong.
Ea declanșează în mod obligatoriu sancțiuni împotriva celor care ar fi identificați ca lucrând pentru a restrânge libertățile. Punct important, legea penalizează băncile care, prin finanțarea lor, ar contribui la eroziunea autonomiei teritoriului.
„China va rămâne fermă în hotărârea sa de a-și proteja suveranitatea”, a declarat Beijingul, care nu are intenția de a-și retrage legea de securitate națională.
Această lege duce, potrivit criticilor, la o scădere fără precedent a libertăților, de la retrocedarea Hong Kongului Chinei de către Marea Britanie, în 1997.
Legea își propune să suprime „activitățile subversive, secesiunea, terorismul și coluziunea cu forțele străine” care uermăresc să pună în pericol „securitatea națională”.