Criza uriaşă care vine în România! Preţurie vor sări în aer pur şi simplu. O întreagă industrie, la pământ

Sursa foto: 39531780 © Reinout Van Wagtendonk | Dreamstime.com

Sectorul imobiliar ar putea trece printr-o criză serioasă, din cauza războiului din Ucraina. În ultimul an, prețul per metru pătrat a crescut considerabil, cu până la 16%. Trendul ascendent se menține și în acest an, iar situația dintre Ucraina și Rusia avertizează cu privire la o creștere și mai semnificativă. Războiul ar putea avea și o parte bună, crescând interesul pentru tehnologii sustenabile, susțin specialiștii.

Prețul la imobile și terenuri înregistrează și în acest an un trend ascendent. Dacă în 2021 acestea au înregistrat creșteri de până la 16%, anul acesta situația va fi cu mult diferită, războiul din Ucraina punându-și amprenta în acest segment.

Prețul materialelor de construcții a crescut considerabil, iar acest lucru se observă în prețul final al apartamentelor și caselor. Specialiștii se tem că vom avea o situația a semănătoare cu cea din 2008.

„Acest trend era susţinut atât de cererea mărită de case şi apartamente, dar şi de preţurile în creştere pentru materialele de construcţii şi terenuri. Războiul declanşat în Ucraina ar putea duce la o scădere a sectorului imobiliar? Va fi aceasta similară cu cea de la debutul crizei din 2008?”, spun specialiştii.

Schimbări majore au fost înregistrate și în ceea ce privesc terenurile pentru dezvoltatorii imobiliari. La finalul anul 2021 a fost înregistrată o creștere accentuată, care a continuat și la începutul acestui an. Vorbim despre un avans de 20 - 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Materialele de construcții au înregistrat majorări cu până la 50%, iar costurile cu manopera au crescut și ele cu 20 - 25%.

„Impredictibilitatea a atins cote maxime, influenţând profund piaţa. În această perioadă de război în Ucraina, asistăm la o scădere temporară a cererii şi intenţiei de cumpărare. Este posibil să avem parte din nou de începutul unui nou ciclu imobiliar, întocmai celui din 2008, declanşat de începutul unei noi crize economice. Cei care cunosc cu adevărat ciclurile imobiliare ştiau oricum că acesta urma să se declanşeze în anii următori (1-4 ani). La 14 ani de la declanşarea crizei imobiliare din 2008, care a constituit începutul unui ciclu imobiliar, este posibil sa ne aflăm acum la începutul unuia nou”, explică Dr. Vlad Gheorghiu, REALTOR şi consultant imobiliar, membru APAIR (Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România), afiliat NAR (National Association of Realtors din SUA).

Cerea de locuințe noi este în scădere. Creșterea costurilor creditelor bancare influențează decizia de cumpărare

În 2021 au fost înregistrate cele mai mari creșteri din sectorul imobiliar din ultimii cinci ani. Acest segment a înregistrat o serie de schimbări de lungul timpul. Specialiștii ne oferă drept exemplu perioada iulie 2008 - mai 2009, când prețul caselor a scăzut cu 40%, iar în tot ciclul de scădere a pieței (2008-2014) acesta s-a contractat cu 50%.

„Declanşarea războiului în Ucraina şi declanşarea sancţiunilor asupra Rusiei au dus deja la majorarea fără precedent a preţurilor la cereale, gaze naturale, energie electrică, materii prime etc. Domeniul imobiliar este interconectat şi dependent de toate aceste fenomene, aşadar cu siguranţă nu are cum să nu fie afectat. Pe termen scurt, cel mai probabil va scădea cererea şi intenţia de cumpărare.

De fapt, pot chiar să confirm deja că în urma discuţiilor cu mai mulţi colegi, sunt multe tranzacţii care erau programate să se finalizeze în această perioadă şi care, fie s-au amânat până la finalizarea războiului şi lămurirea situaţiei, fie s-au anulat cu totul”, spune Dr. Vlad Gheorghiu, consultant imobiliar REALTOR.

Dorința de a achiziționa noi imobile este în scădere, iar acest lucru este influențat și de creșterea costurilor pentru creditele imobiliare. La începutul acestui an, Banca Naţională a României a crescut dobânda de politică monetară de la 2% la 2,5%, vorbind de o dobândă dublă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Specialistul susține că este posibil ca dezvoltatorii imobiliari să scadă prețul pentru a menține vânzările la un nivel ridicat. Chiar dacă război din Ucraina afectează extrem de tare acest segment, totuși are și părți bune. Cerea pentru tehnologii sustenabile, cu ar fi panourile solare sau pompele de căldură, ar putea fi una extrem de mare.

„Să fie acesta începutul unei noi crize imobiliare? Sincer, nu ştiu dacă poate să garanteze cineva aşa ceva, eu personal nu am acel «glob de cristal», nu ştiu unde se va reechilibra piaţa, dar cred totodată că, datorită contextului actual, este foarte posibil”, explică Dr. Vlad Gheorghiu.