Vești crunte pentru români au venit chiar acum! Lunile care urmează vor fi tragice
- Ionel Sclavone
- 13 februarie 2022, 09:19
Anul 2022 va aduce noi scumpiri la materialele de construcții, fapt ce se va reflecta asupra prețurilor de pe piața imobiliară.
Firmele de construcții se așteaptă la noi scumpiri pentru materialele pe care le folosesc pe șantiere. Aceasta în condițiile în care anul 2021 a dat peste cap bugetele dezvoltatorilor de proiecte imobiliare.
Reprezentanții firmelor producătoare de materiale susțin că deja prețurile de pe piață au crescut. Ei arată spre diverșii furnizori de materie primă care practică majorări de prețuri și ridică din umeri. Noile costuri cu materia primă, dar și cu energia și utilitățile, mai mari, trebuie acoperite, motiv pentru care, la rândul lor, vor umbla la prețurile finale de vânzare.
„Contextul general al pieţei materiilor prime nu se va schimba nici în 2022. Pe fondul creşterii preţului utilităţilor, încă din primele zile ale noului an avem noi măriri de preţuri ale materiei prime. Suntem conştienţi că toate aceste creşteri nu vor putea fi transferate în totalitate către consumatori, a căror putere de cumpărare va fi afectată de multe categorii de cheltuieli“, a declarat Irina Măndoiu, CEO al producătorului de lacuri şi vopsele Policolor-Orgachim, conform Antena3.
Oţelul în mod special, materie primă pentru foarte multe companii cu activitate în construcţii, a trecut prin majorări de preţ considerabile. Metalul este folosit de producătorii de acoperişuri, hale metalice sau panouri termoizolante.
Creșterile de prețuri produc îngrijorare
Tot despre scumpiri vorbesc și reprezentanții altor companii din alte sectoare ale pieței de materiale de construcții. Aceștia spun că este o continuare a tendiței de pe piață, din anul 2021.
Anul 2021 a adus preţuri - record pe piaţa materialelor de construcţii. În unele cazuri s-au înregistrat valori chiar și de două sau de trei ori mai mari decât cele practicate cu un an înainte. Iar dincolo de scumpiri, o altă problemă majoră a fost disponibilitatea materiilor prime. Unel companii susțin că acestea se găsesc din ce în ce mai greu și, chiar dacă sunt dispuse să plătească mai mult, tot nu le pot obține de la furnizori.
De altfel, creşterile de preţ la materiale de construcţii au început să se resimtă încă de la sfârşitul anului 2020. Cei care activează în domeniu spun că urmează un colaps imobiliar, dacă nu se întâmplă ceva. Este nevoie ca firmele de construcții să preia o parte din aceste costuri, împreună cu beneficiarii.