Criză politică la NATO din cauza funcțiilor. Stoltenberg i-a iritat pe italienii lui Meloni

NATO. Sursa foto: Dreamstime.com

Bruxelles. NATO este în pragulul unei crize politice provocată de o decizie a secretarului general Jens Stoltenberg. Ministrul italian al Apărării a fot iritat de numirea unui spaniol în funcția de reprezentant special al NATO pentru relaţiile cu ţările de pe malul sudic al Mediteranei.

 

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, nu este de acord cu numirea lui  Javier Colomina în această funcție. În opinia sa, decizia lui Jens Stoltenberg reprezintă o „trădare” la adresa țării sale, conform EFE.

NATO în pragul unei crize

Guido Crosetto spune că a luat această decizie ca pe un afront personal și se simte foarte dezamăgit de decizia șefului NATO. Ministrul Apărării este un apropiat al premierului Giorgia Meloni. De asemenea, este unul dintre membrii fondatori ai partidului de extremă dreaptă Frații Italiei (FdI), aflat la guvernare. El a făcut aceste declarații într-un interviu publicat în ziarul La Stampa.

„Consider că este aproape un afront personal, o dezamăgire profundă”, a declarat Crosetto.

Guvernul condus de Giorgia Meloni a transmis NATO o scrisoare de protest, după această numire. În document, politicienii italieni i-au transmis lui Jens Stoltenberg că se simt dezamăgiți de această numire care nu a fost anunțată oficial, încă, de Alianţa Atlantică.

Javier Colomina, a cărui nominalizare i-a iritat pe italieni, este secretar general adjunct pentru afaceri politice şi politică de securitate al alianței. El a îndeplinit funcția de reprezentant special al secretarului general pentru Caucazul de Sud şi Asia Centrală. În plus este considerat un apropiat al secretarului general Jens Stoltenberg, aminteşte EFE.

Jens Stoltenberg Sursa foto: NATO.int

Italianul amenință cu consecințe

Ministrul Apărării din Italia susține, în interviu, că s-a supărat pe secretarul general al NATO și că decizia acestuia va avea consecințe, în ce-l privește. El se aștepta ca această funcție să revină țării sale, având în vedere că a propus înființarea sa.

„I-am scris un mesaj foarte dur. M-a supărat şi vor exista consecinţe în ceea ce priveşte relaţiile personale. El a trădat un principiu: Italia a luptat pentru a introduce rolul de emisar pentru flancul sudic. Iar la summitul de la Washington, 32 de lideri au fost de acord”, a explicat Crosetto.

Oficialul italian susține că Stoltenberg a fost obligat să numească un reprezentant pentru flancul sudic, deși nu dorea acest lucru. El a fost obligat să introducă funcția, la soilicitarea Italiei, iar acum s-a răzbunat. Guido Crosetto a mai spus că prin numirea spaniolului, care are și alte atribuții în NATO, obiectivul politic urmărit a fost golit de conținut.

Guido Crosetto Sursa foto: X

Italia nu are o problemă cu NATO

Ministrul Guido Crosetto a insistat că Italia nu are o problemă cu NATO. El a precizat că problema este cu Jens Stoltenberg, considerat responsabil pentru că nu a reușit să asigure un echilibru.

În acest context, el a vorbit și despre decizia partidului său de a votat împotriva alegerii Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene. Aceasta este foarte criticată în Italia deoarece există percepţia că izolează Roma în Europa. Pe de altă parte, ministrul italian s-a arătat convins că acest vot nu va avea implicații legat de alegerea viitorului comisar italian.

Totodată, el s-a referit și la o eventuală schimbare de poziție a Statelor Unite. În opinia sa, dacă va fi ales, Donald Trump va încerca să impună pacea în Ucraina, printr-o discuție personală cu Vladimir Putin, fără să țină cont și de interesele celorlalte părți. Iar acest lucru, consideră el, ar putea reprezenta o problemă.