Miercuri va fi ziua adevărului. Ziua în care premierul Mario Draghi va merge mai întâi în Senat, apoi la Cameră, pentru comunicări privind criza guvernamentală declanșată de aripa mai inflexibilă a M5S.
Demisia prezentată de premierul italian Mario Draghi a fost respinsă de șeful statului, iar acum va avea loc un vot de încredere. Care ar fi scenariile posibile ? Acestea sunt ipotezele profesorului Gaetano Azzariti de la Universitatea Sapienza din Roma.
„Dacă după discursul, în Camere, al premierului Draghi, după dezbaterea parlamentară, ar urma să se ajungă la o nouă pace între toate partidele care susțin actuala guvernare, atunci executivul poate continua, nu ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, dar cu un nou imbold. Aceasta este prima ipoteză, cea mai bună pentru guvern, dar poate nu şi cea mai probabilă.
A doua ipoteză este că în mod evident nu s-a ajuns la această stare de armonie, însă motivele dezacordurilor sunt clarificate, astfel încât e foarte probabil ca demisia guvernului să fie confirmată. Mingea ar urma să revină apoi președintelui Republicii Sergio Mattarella, care va trebui să decidă dacă va dizolva direct Parlamentul, sau va va face noi tentative pentru a găsi un nou guvern. Această ipoteză a unui nou guvern este puțin probabilă, dar șeful statului va fi cel care va decide ce-i de făcut”, scrie it.euronews.com.
Criză politică în Italia. Data eventualelor alegeri
În cazul unor alegeri, trebuie stabilite multe lucruri, începând cu data votului, într-un moment extrem de delicat pentru criza internațională în curs.
„Dacă Draghi ar demisiona și ar confirma demisia, șeful statului ar grăbi foarte mult procesul și se poate estima că dacă lucrurile merg într-un ritm rapid, italienii ar putea merge la vot la începutul lunii octombrie, foarte probabil duminică, 2 octombrie”, subliniază constituționalistul Azzariti.
În interiorul Mişcării Cinci Stele continuă ciocnirile dintre Conte și colegii săi pro-guvern, după scindarea făcută de Luigi Di Mario în urmă cu câteva săptămâni. Fratelli d’Italia, partidul condus de Giorgia Meloni, își continuă opoziția legitimă și insistă pentru organizarea alegerilor anticipate, în timp ce Partidul Democrat încearcă să medieze. Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, și Silvio Berlusconi au anunțat că nu mai sunt dispuși să guverneze împreună cu cei de la M5S. Potrivit agențiilor de rating, această criză ar putea cântări puternic asupra consolidării bugetului Italiei și asupra economiei în general. (Rador)