Criză politică în Franța. Presat de opoziție să demisioneze, Macron promite premier nou
- Andrei Arvinte
- 6 decembrie 2024, 08:25
După răsturnarea guvernului condus de premierul Michel Barnier, care nu a trecut de moțiunea de cenzură depusă de stânga, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că urmează să nominalizeze ”în zilele următoare” un premier însărcinat să formeze un ”Guvern de interes general”.
A fost pentru prima oară din 1962 când o moțiune de cenzură reușește să demită un guvern. Michel Barnier, care a preluat funcția de prim-ministru în septembrie 2023, este astfel nevoit să își prezinte demisia președintelui Emmanuel Macron, devenind cel mai efemer premier din istoria recentă a Franței.
Un nou prim-ministru „în zilele următoare”
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va numi un nou prim-ministru „în zilele următoare”, după ce Michel Barnier a demisionat în urma unui vot de neîncredere în parlament.
Joi, într-un discurs de 10 minute adresat națiunii, acesta a respins presiunile opoziției de a se retrage, promițând să rămână în funcție „pe deplin, până la sfârșitul mandatului” în 2027.
El i-a mulțumit lui Barnier pentru dedicarea sa în timpul scurtului său mandat de prim-ministru și a acuzat extrema dreaptă și stânga dură din Franța că au colaborat într-un „front antirepublican” pentru a dărâma guvernul.
Parlamentarii francezi au votat miercuri cu o majoritate covârșitoare pentru demiterea lui Barnier, la doar trei luni după ce acesta a fost numit de Macron.
Front comun
În replică, Marine Le Pen, liderul extremei drepte Raliul Național (RN), a postat pe rețelele sociale: „Un mic memento pentru președintele Macron, care ar trebui să fie garantul Constituției: cenzura nu este antirepublicană, este prevăzută în Constituția celei de-a cincea Republici noastre”.
Votul de neîncredere care a răsturnat conducerea lui Barnier a fost depus atât de alianța de stânga Noul Front Popular (NFP), cât și de RN al lui Le Pen.
Acestea s-au unit pentru a cenzura guvernul după ce fostul negociator pentru Brexit a folosit puteri speciale pentru a-și impune bugetul fără vot.
În total, 331 de deputați au votat în favoarea moțiunii împotriva lui Barnier, mult mai mult decât cei 288 necesari pentru ca aceasta să treacă.
Alegerile anticipate în iulie, marea problemă
Barnier a demisionat joi, dar va rămâne în funcție pe bază de interimat, împreună cu miniștrii săi, până la numirea unui nou guvern. Rolul lui Macron nu este afectat.
Macron a fost aspru criticat pentru decizia de a convoca alegeri anticipate în iulie, creând un blocaj în parlament și o criză politică tot mai gravă.
El a recunoscut că decizia pe care a luat-o „nu a fost înțeleasă”, spunând: „Mulți m-au învinovățit pentru asta și știu că mulți continuă să mă învinovățească. Este un fapt și este responsabilitatea mea”.