În Franța, Guvernul Barnier a căzut printr-o moţiune de cenzură

În Franța, Guvernul Barnier a căzut printr-o moţiune de cenzură

Guvernul francez condus de premierul Michel Barnier a fost răsturnat miercuri, în urma unei moțiuni de cenzură depuse de stânga și adoptate cu 331 de voturi pentru, față de 289 împotrivă. Acesta reprezintă un moment istoric, fiind prima dată din 1962 când o moțiune de cenzură reușește să demită un guvern. Michel Barnier, care a preluat funcția de prim-ministru în septembrie 2023, este astfel nevoit să își prezinte demisia președintelui Emmanuel Macron, devenind cel mai efemer premier din istoria recentă a Franței.

Guvernul francez condus de Michel Barnier răsturnat prin moțiune de cenzură

Guvernul condus de premierul francez Michel Barnier a fost demis miercuri, în urma unei moțiuni de cenzură depuse de stânga, care a fost adoptată cu 331 de voturi favorabile, față de 289 împotrivă.

 

Acesta este primul astfel de caz din Franța din 1962, iar decizia înseamnă că Barnier va trebui să își prezinte demisia președintelui Emmanuel Macron, devenind cel mai efemer premier din istoria recentei Republici a V-a.

Michel Barnier, cel mai efemer premier din istoria modernă a Franței

Michel Barnier a preluat funcția de premier pe 5 septembrie 2023, succedându-i lui Gabriel Attal, însă mandatul său a fost presărat cu dificultăți politice majore, inclusiv lipsa unei majorități absolute în Adunarea Națională.

 

În ciuda unor negocieri intense cu diverse partide, inclusiv cu extrema dreaptă, Barnier nu a reușit să obțină susținerea necesară pentru bugetul Securității Sociale, ceea ce a dus la prăbușirea Guvernului său.

Moțiunea de cenzură adoptată cu sprijinul NFP și RN

Moțiunea de cenzură a fost susținută nu doar de partidele de stânga, ci și de extremă dreaptă, în special de Partidul Rassemblement National (RN), care, alături de Noul Front Popular (NFP), a forțat demisia Guvernului. În conformitate cu Constituția, Barnier va trebui să prezinte demisia sa și a cabinetului său președintelui Macron, iar în așteptarea numirii unui nou premier, acesta își va continua mandatul ca „premier demisionar”, conform News.ro