Criza politică din Turcia nu este o veste bună pentru Europa
- Simona Stupar
- 6 mai 2016, 00:00
Premierul Ahmet Davutoglu și-a anunțat retragerea din funcție, în urma unor dispute cu președintele Recep Erdogan, confi rmând informațiile apărute în presa turcă privind dezacordurile dintre cei doi lideri
Ahmet Davutoglu, lider al partidului de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP), a declarat că nu intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte al partidului „în lipsa unui consens”. „Nu am un sentiment de eşec sau regrete pentru această decizie. Retragerea din funcţie nu este alegerea mea, ci o necesitate”, a spus el, cerând menţinerea unităţii în AKP.
„Nu voi fi candidat la congres. Este vorba mai degrabă de o schimbare a oamenilor în funcţii. Loialitatea mea faţă de preşedintele Erdogan va continua”, a subliniat el.
Congres extraordinar
Comitetul central al partidului s-a reunit, miercuri seara, într-o întâlnire crucială pentru viitorul lui Davutoglu, iar Congresul extraordinar a fost programat pentru 22 mai.
Deși are o funcție ceremonială, Recep Erdogan demonstrează că deține puterea de a se descotorosi de oponenții incomozi
Al Jazeera relata, ieri, că Erdogan i-a cerut demisia premierului, urmând să fie ales un nou lider de partid, care să ocupe ambele funcții.
Davutoglu a fost perceput ca un personaj puternic, dar tensiunile au crescut între cei doi, în ultimele luni, atât pe teme de politică internă, cât și externă. În ultimele 10 zile, când premierul a mers la Doha, să inaugureze o bază militară turcă, AKP i-a luat responsabilitatea de a numi lideri locali și regionali. Apoi, în mod misterios, a apărut un blog pe internet, „Dosarul Pelican”, în care un apropiat al lui Erdogan a început să critice virulent mandatul de premier al lui Davutoglu.
Puterile președintelui
Printre posibilii succesori ai lui Davutgolu se numără: ministrul Transporturilor, Binali Yildirim, și tânărul ministru al Energiei, Berat Albayrak, care este căsătorit cu fiica cea mare a președintelui, Esra.
În acest fel, Erdogan își va spori controlul asupra Turciei, va instala un prim-ministru mai obedient, ceea ce va îngrijora mulți lideri occidentali, care consideră că Turcia, țară esențială pentru securitatea Europei, are probleme cu respectarea drepturilor omului și a libertății de expresie.
Erdogan, fără rival
Lira turcească a continuat să scadă, ieri, cu 1,1%, până la 2,92 față de dolarul american, pentru că investitorii se tem de o luptă prelungită pentru putere, într-o economie de 720 de miliarde de dolari, afectată de inflație, datorie externă mare și cinci ani de război la granița cu Siria, plus insurgență violentă în orașele mari. Davutoglu le spusese conslierilor săi că vrea să-i ceară lui Erdogan să respecte puterile constituționale pe care le are, scrie „Financial Times”. Având în vedere că Davutoglu a încheiat acordul cu UE prin care turcii au primit dreptul de liberă circulație în Schengen, Erdogan a încercat să-i oprească ascensiunea.