Criza ostaticilor, discutată de șefii Mossad și CIA. Ce urmează în Gaza

Criza ostaticilor, discutată de șefii Mossad și CIA. Ce urmează în Gaza Șeful CIA încearcă să rezolve problema ostaticilor. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Șeful CIA, William Burns, se îndreaptă spre Qatar, în timp ce continuă eforturile de limitare a conflictului Israel-Hamas. Qatar va intermedia o discuție ce are ca principal scop rezolvarea crizei ostaticilor.

Directorul CIA, William Burns, se află joi la Doha, Qatar, în cadrul unei vizite în mai multe țări din regiune. Se așteaptă ca diplomatul de carieră devenit șef al spionajului să se întâlnească cu omologii din serviciile de informații. Scopul îl reprezintă discuțiile privind conflictul din Gaza, inclusiv prevenirea extinderii acestuia, și pentru a facilita negocierile privind ostaticii care par să fi intrat în impas în ultimele săptămâni.

Qatarul este mediator între Israel şi Hamas

Un oficial care are cunoștință despre această vizită a declarat că Burns s-a alăturat directorului Mossad, David Barnea, la Doha pentru discuții trilaterale cu qatarezii pentru a stabili detaliile unei potențiale pauze umanitare care ar permite eliberarea ostaticilor și intrarea mai multor ajutoare în Gaza. Oficialul a declarat că discuțiile au progresat bine spre un acord în ultimele câteva zile.

Există speranța că Burns poate contribui la relansarea eforturilor diplomatice, inclusiv la reaprinderea diplomației privind ostaticii, care a eșuat la sfârșitul lunii octombrie. Israelul susține în mod public că Hamas nu este serios în ceea ce privește eliberarea ostaticilor, dar oficialii americani, israelieni și din Qatar au continuat să lucreze în spatele scenei, acordând o atenție deosebită civililor cu dublă cetățenie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Burns este unul dintre cei câțiva oficiali de rang înalt pe care administrația Biden i-a detașat peste hotare. Aceasta face parte din efortul de a preveni o regionalizare a conflictului.

Spioni Mossad

Negocierile au inclus o discuţie pentru a permite importurile umanitare de combustibil în Gaza

Statele Unite estimează că există aproximativ 200 de ostatici. În prezent s-au concentrat pe asigurarea eliberării a aproximativ 50 de civili. Steve Gillen, adjunctul trimisului special pentru probleme legate de ostatici, se află de câteva săptămâni în Israel. Împreună cu alți oficiali ai Departamentului de Stat, el lucrează la această problemă.

De la începutul lunii octombrie, au existat mai multe începuturi false ale diplomației privind eliberarea ostaticilor. Planurile au fost puse la punct pentru o eliberare umanitară a aproximativ 50 de ostatici civili. Aceasta ar coincide cu o scurtă pauză în lupte pentru a permite ca eliberarea să aibă loc în condiții de siguranță. Ajutorul umanitar, inclusiv combustibilul, ar fi permis, de asemenea, să intre în Gaza. Nu este clar de ce acordul a căzut.

La 27 octombrie, Israelul și-a extins ofensiva terestră în Gaza. Escaladarea a avut un impact asupra diplomației ostaticilor, dar contactele au continuat între guvernul din Qatar și serviciile de informații israeliene. Șeful Mossad, David Barnea, a vizitat Doha în acea sâmbătă, a doua zi după începerea invaziei terestre.