Evenimentul Zilei > International > Criza migranților în Statele Unite. Numărul arestărilor la frontiera cu Mexicul a explodat
Criza migranților în Statele Unite. Numărul arestărilor la frontiera cu Mexicul a explodat

Criza migranților în Statele Unite. Numărul arestărilor la frontiera cu Mexicul a explodat

Numărul migranților care încearcă să treacă ilergal din Mexic în Statele Unite a crescut considerabil în ultimele săptămâni, conform unor statistici oficiale.

Numărul migranților care își caută fericirea în Statele Unite, încercând să treacă ilegal granița fronitera mexicană este în creștere. Cel puțin așa rezultă din analiza numărului de arestări făcute în ultimul timp de grănicerii americani.

Conform unor statistici publicate în aceste zile, arestările de migranţi la frontiera SUA cu Mexicul au atins în martie cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani. Acest lucru dă apă la moară rerpezentanților opoziției care îl acuză pe președintele Joe Biden că minimalizează criza, după cum informează AFP.

Astfel, peste 172.000 de persoane au fost arestate de poliţia de frontieră luna trecută, după ce au încercat să intre ilegal pe teritoriul american. În procente, sunt cu 71% mai multe decât cele care au încercat să treacă frontier în luna februarie.

Printre acestea se numără tot mai mulţi minori izolaţi, al căror număr s-a dublat într-o lună. Numărul acestora s-a dublat, ajungând de la circa 9.400 la peste 18.600, potrivit cifrelor Serviciul Vamal şi de Protecţie a Frontierei (CBP) al SUA.

Crește numărul familiilor de migranți

Creşterea cea mai importantă se înregistrează în rândul migranţilor sosiţi în familie, care au ajuns de la circa 20.000 în februarie la 53.823 în martie.

Aceste fluxuri, au început să crească încă de la sfârşitul lui februarie 2020, după alegerile prezidențiale din SUA. S-au accentuat, însă, de la venirea lui Joe Biden la Casa Albă și constituie o provocare considerabilă pentru administraţia americană. Autoritățile din Statele Unite s-a angajat să nu respingă minorii neînsoţiţi. Potrivit situaţiei, mai mult de 20.000 dintre ei au ajuns în structuri de primire guvernamentale, dintre care unele prea puţin adaptate preluării de copii, uneori foarte mici.

Opoziția republicană, acuzații la adresa lui Biden

Opoziţia republicană îl acuză pe preşedintele Joe Biden că a provocat un efect de domino atunci când a relaxat politicile privind migraţia ale predecesorului său Donald Trump. El a creat „un tsunami uman”, a acuzat recent senatorul Lindey Graham.

De când a devenit preşedintele SUA, Joe Biden a suspendat expulzările imigranţilor fără acte, a introdus un proiect de lege pentru a le oferi o cale spre obţinerea cetăţeniei şi a început să admită o parte dintre solicitanţii de azil care aşteaptă de luni de zile în tabere de migranţi în Mexic.

Preşedintele democrat s-a angajat în campania electorală să şteargă „ruşinea morală şi naţională” moştenită de la predecesorul său.