Criză majoră în Sănătate. Pacienți cu cancer, trimiși acasă din lipsă de medicamente

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Criză majoră în Sănătate. Pacienții cu afecțiuni oncologice se confruntă cu lipsa de medicamente. Mulți dintre aceștia sunt trimiși acasă de la Institutul Oncologic București, unde nu mai pot beneficia de tratamentele vitale.

Zeci de pacienți oncologici nu pot primi medicamente

Criza de medicamente pentru bolnavii de cancer continuă în România. Institutul Oncologic București nu poate asigura tratamentele necesare pentru mulți bolnavi din România.

Cu toate că unii dintre ei se deplasează zeci de kilometri, personalul unității medicale a fost nevoit să îi trimită acasă. Lipsurile din sistem are legătură cu sumele alocate de Casa de Sănătate.

Casa de Sănătate alocă prea puțini bani, acuză spitalul

În urmă cu trei săptămâni, reprezentații Institutului Oncologic București au solicitat suma de 10 milioane de lei de la Casa de Sănătate. Banii urmau să asigure medicamentele necesare pacienților cu probleme oncologice.

Marți, 24 septembrie, Casa de Sănătate a virat mai puțin de jumătate din suma totală solicitată de Institut. Miercuri, zeci de bolnavi de cancer pulmonar au mers să își ridice medicamentele de la unitatea medicală. Deși o parte dintre ei veneau de la distanță, medicii bucureșteni nu le-au putut dat tratamentele vitale.

Sursa foto: Pixabay

Când vor beneficia de medicamente

Cu toate că s-au adresat celui mai mare spital din România, bolnavii oncologici nu au primit medicamentele necesare. Pentru a soluționa problemele, reprezentanții Institutului Oncologic București au cerut ajutor din conducerii Spitalului Universitar de Urgență Elias. Astfel, unitatea respectivă ar urma să asigure dozele necesare pentru zece pacienți.

Cei diagnosticați cu această boală sunt revoltați și susțin că trebuie să ducă o luptă și cu sistemul.

„Pe noi ne costă 13.000 lei pe lună, am reușit să-l plătim doar 6 luni, ne-am dat seama că nu vom putea face față prea mult timp și am hotărât să dăm statul în judecată. Undeva la două luni de la deschiderea procesului, Curtea de Apel Pitești a obligat statul în a-i plăti tratamentul mamei pe perioada procesului, un proces care este încă în desfășurare”, explica recent Chenda Larisa, o pacientă cu o afecțiune oncologică.