O serie de medicamente dispar din farmacii. Producătorii, conflict cu UE

O serie de medicamente dispar din farmacii. Producătorii, conflict cu UE Sursa Foto: Arhiva EVZ

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere amânarea Directivei UE privind tratarea apelor urbane reziduale, care ar putea poate duce la dispariția unor medicamente de care oamenii au mare nevoie. APMGR solitică amânarea adoptării acestei directive și reevaluarea modului în care directiva afectează aprovizionarea cu medicamente generice.

APMGR, împotriva directivei UE

Companiile membre APMGR furnizează peste 70% dintre medicamentele utilizate de pacienții din România și contribuie astfel la menținerea accesului la tratamente. APMGR consideră că Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale în forma sa actuală riscă să afecteze grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice. Asociația este de părere că această directivă va provoca mult haos în farmaciile din UE și că autoritățile trebuie să găsească alte soluții.

Rețete medicale, farmacie, antibiotice

Farmacie. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Directiva aceasta, probabil creată din intenții bune, aduce riscuri majore la adresa sănătății publice și a accesului la medicamente. De aceea, APMGR solicită autorităților române, în special Ministrului Mediului (minister de resort care a susținut această directivă, deși încă de anul trecut am avertizat asupra riscurilor) realizarea unei noi evaluări de impact înainte de adoptarea directivei.

Medicament

Sursă foto: Arhiva EVZ

Această evaluare ar trebui să analizeze în detaliu efectele asupra disponibilității și accesibilității medicamentelor, în special a celor generice, care reprezintă 7 din 10 medicamente utilizate în România și în Europa. Subliniem importanța găsirii unor soluții echilibrate care să protejeze atât mediul, cât și accesul pacienților la tratamente esențiale”, spune Simona Cocoș, președinte APMGR.

Mai multe medicamente ar putea dispărea

Directiva impune un sistem de Responsabilitate Extinsă a Producătorului doar pentru sectorul farmaceutic și cel cosmetic, neluând în considerare alte sectoare care contribuie semnificativ la poluarea apelor urbane. APMGR a spus că este gata să intensifice și să contribuie la implementarea epurării cuaternare pentru reducerea poluanților, cu condiția ca sistemul să fie sustenabil pentru sectorul farmaceutic și să nu fie eliminate unele medicamente.

Directiva ar crește costurile cu 1,18 miliarde euro

Costul uriaș pentru medicamentele generice pe care îl implică noua directivă va submina disponibilitatea medicamentelor generice. Directiva ar crește costurile cu 1,18 miliarde euro anual în UE. Această direcită va duce la retragerea unor medicamente generice de pe piață, afectând grav accesul pacienților la tratamente. În România, producătorii nu vor face față costurilor ntaxelor prevăzute de noua directivă.APMGR consideră că această directivă va afecta sănătatea și viitorul industrial al Europei.

Ne puteți urmări și pe Google News