Poliția Română trece printr-o criză de personal generată de retragerile din activitate din ultimii ani. Ministrul Cătălin Predoiu a confirmat că există probleme în sistem din cauza numărului insuficient de polițiști rămași în activitate.
Poliția Română ar avea nevoie de încă 20.000 de lucrători pentru a acoperi nevoile de personal. Informația a fost confirmată de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Acesta a vorbit despre problemele din sistemul polițienesc și despre eventualele soluții.
Poliția Română este în criză
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu susține că anul trecut s-au pensionat aproximativ 10.000 de cadre din instituția pe care o conduce. Astfel, situația a devenit dificilă, în condițiile în care necesitățile de personal ale MAI se ridică la circa 20.000 de polițiști. Doar cu un număr suficient de polițiști se poate face față provocărilor legate de ordinea publică, traficul de droguri sau de persoane etc.
Din cauza lipsei de cadre, perioada de pregătire a absolvenților școlilor de poliție s-a redus la zece luni, de la doi ani. Iar acest lucru se vede și în eficiența acțiunilor pe care le derulează Poliția Română.
O problemă cu care se confruntă sistemul este nivelul scăzut de încredere în rândul cetățenilor pe care ar trebui să-i protejeze. Cazurile de corupție, în special în rândul polițiștilor de la rutieră, duc la încrederea scăzută a populației, conform DW.
Revenirea polițiștilor pensionari
Legea privind statutul polițistului stabilește că acele cadre ieșite la pensie pot fi reîncadrate în Poliția Română. În condițiile valului uriaș de pensionări. Pensiile speciale, mai mari decât salariile, îi face pe lucrătorii MAI să se retragă din activitate.
Ministerul de Interne caută soluții pentru a completa lipsurile de personal din sistem. Iar una dintre aceste posibile soluții ar fi reîncadrarea polițiștilor pensionari pe funcțiile avute anterior și cu aceleași salarii.
Aici apare și problema salarizării lucrătorului din Poliția Română. Sumele pe care le primește ca salariu ar trebui să țină cont de indicatorii de performanță. Pe de altă parte, se vorbește despre o discrepanță uriașă între veniturile unui polițist debutant și cele ale unui chestor. Diferența este de cinci - șase ori mai mare. Un debutant în Poliția Română primește un salariu de 3.500 de lei, astfel că meseria nu mai este atractivă pentru el.
Iar câtă vreme nu se va face o reformă reală a salarizării în poliție, tinerii vor ocoli această carieră.
Poliția Română plătește salarii mai mici decât primăriile
O altă situație anormală a fost semnalată tot în legătură cu salarizarea polițiștilor. Aceștia primesc salarii mai mici decât cele acordate de primării polițiștilor locali.
„Un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local“, susținea fostul ministru de Interne Marcel Vela.
Iar lucrurile nu s-au schimbat de la acel moment. E drept că salariile polițiștilor locali sunt stabilite, conform legii administrației, de autoritățile locale. Pe de altă parte, salariile în Poliția Română sunt reglementate prin legea de salarizare a funcționarilor publici.