Criză în domeniul construcțiilor. Au dispărut sute de mii de muncitori

Criză în domeniul construcțiilor. Au dispărut sute de mii de muncitori

Construcțiile în România sunt în criză: aproape jumătate din muncitorii de acum un deceniu au dispărut. Și e cu atât mai grav cu cât  necesarul de forță de muncă în domeniu este în creștere.

Peste 220.000 de oameni au părăsit sectorul construcţiilor în ultimii zece ani. Dacă în 2008, construcţiile nu­mă­rau 560.000 de salariaţi – șantiere și fabrici de materiale de construcții, 10 ani mai târziu mai sunt doar 339.000 de an­gajaţi, adică 40% mai puțini, potrivit date­lor furni­zate de Registrul Comerţului.

Altfel spus, forţa de muncă disponibilă în domeniul construcţiilor s-a apropiat de nivelul din anii 2002 - 2003, când însă piaţa de real estate nu era deloc așa de dezvoltată. Reducerea constantă a numărului de angajaţi din construcţii s-a produs pe fondul scăderii  investiţiilor statului în acest domeniu.

Acum, pentru a face faţă lipsei de personal, companiile din construcţii apelează la salariaţi din străinătate. Numai anul trecut au început să lucreze în România peste 2000 de zidari, sudori, dulgherii şi fierari-betonişti. Cei mai mulți provin din țări africane și din Asia, se menționează în  Zf.ro.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Ne puteți urmări și pe Google News