Criză în cadastru

Criză în cadastru

Autorizaţiile persoanelor fizice care efectuează lucrări de cadastru nu mai sunt valabile începând de astăzi, potrivit noilor reglementări legale. În mai multe judeţe, până la o nouă autorizare, numărul specialiştilor va scădea drastic.

Persoanele fizice care vor să obţină autorizaţie pentru a efectua lucrări de cadastru sunt nevoite, începând de astăzi, să se supună unor noi reglementări prevăzute în Legea 16, aprobată anul trecut.

Legea prevede că pe 20 martie (astăzi - n.r.) autorizaţiile actuale expiră, iar cei care vor să obţină unele noi sunt nevoiţi să îndeplinească şi criterii noi. Persoanele care se vor putea ocupa în continuare de lucrările de cadastru sunt cele cu studii superioare de specialitate sau absolvenţii cu studii postliceale sau medii de specialitate, cu o vechime în activitate de minimum doi ani. Legea specifică însă faptul că actualii geodezi şi-ar putea menţine autorizaţia, chiar dacă este vorba despre cei care nu îndeplinesc condiţiile din noile reglementări. Situaţie critică în teritoriu Reprezentanţii Ordinului Geodezilor, cei care au preluat anul trecut sarcina de acordare de autorizaţii de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) ne-au declarat că prevederile nu sunt destul de clare şi că o parte dintre actualii topografi vor rămâne fără autorizaţii. Încurcătura creată de Legea 16, care are efecte în privinţa autorizaţiilor începând de astăzi, i-a făcut pe unii dintre topografi să nu mai depună cereri pentru prelungirea certificării.

Din cele aproximativ 3.700 de persoane autorizate până în prezent, şi-au depus dosarul pentru înnoirea dreptului de semnătură mai puţin de jumătate şi doar aproximativ 1.200 de persoane primiseră autorizaţie până ieri, potrivit oficialilor Ordinului Geodezilor. „După datele statistice, din cele aproape 4.000 de persoane autorizate în prezent, 93% ar putea îndeplini noile criterii“, ne-a declarat Valeriu Manolache, vicepreşedintele Uniunii Geodezilor.

Situaţia în teritoriu este însă mult mai gravă. În judeţul Dolj, doar 17 persoane fizice autorizate s-ar putea ocupa în continuare de cadastru, din cele aproape 80. Şi în Brăila, mai bine de jumătate ar putea rămâne fără autorizaţie, iar situaţia este similară şi în alte judeţe. „Din numărul total de 57 de topografi, probabil vor rămâne 25-30, pentru că tehnicienii nu îndeplinesc condiţiile actuale“, ne-a declarat Petre Drăgan, reprezentantul Uniunii Geodezilor din Brăila. Hibă legislativă

Cea mai mare parte a celor care nu vor mai primi autorizaţie sunt foşti ofiţeri de armată, care au fost autorizaţi de ANCPI pe baza unui ordin al Ministerului Apărării, care le permitea artileriştilor disponibilizaţi să profeseze ca specialişti în topografie sau cadastru funciar. Ca să scape de nemulţumirea persoanelor ce nu vor mai primi autorizaţii, ANCPI vrea să propună o Ordonanţă de Urgenţă prin care toţi foştii topografi să-şi poată păstra certificarea. Propunerea trebuia să fie aprobată în şedinţa de guvern de ieri, însă a fost amânată.

Ne puteți urmări și pe Google News