Criză în Belarus: Un mort, zeci de răniți. Polonia cere summit UE de urgență

Criză în Belarus: Un mort, zeci de răniți. Polonia cere summit UE de urgență

Polonia a cerut luni, 10 august, organizarea de urgență a unui summit al Uniunii Europene în legătură cu situația din Belarus, după ciocnirile de stradă de azi noapte, de la Minsk.

„Autoritățile au folosit forța împotriva cetățenilor lor, care cer o schimbare în țară. Trebuie să sprijinim poporul belarus în dorința sa de libertate”, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o declarație publică.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a condamnat la rândul său violențele care au urmat alegerilor prezidențiale din Belarus, în timp ce autoritățile electorale de la Minsk au provlamat victoria zdrobitoare a președintelui în exercițiu, Aleksandr Lukașenko.

Importantul grup pentru drepturile omului Viasna a anunțat că o persoană a fost ucisă, zeci au fost rănite și peste trei sute arestate în timpul ciocnirilor cu poliția din noaptea de duminică spre luni.

Protestele au izbucnit după ce un exit-poll arăta că Lukașenko va câștiga zdrobitor în fața principalei sale contracandidate, Svetlana Tihabovskaia, un rezultat confirmat de autoritățile electorale luni.

Șefa Comisiei Electorale Centrale, Lidia Yermoșina, a anunțat că Lukașenko a câștigat cu 80,23%, potrivit rezultatelor preliminare, cel de-al șaselea mandat în fruntea țării.

Tihanovskaia ar fi obținut 9,9%, iar toți ceilalți candidați mai puțin de 2%.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și liderul chinez, Xi Jinping, s-au grăbit să-l felicite pe Lukașenko.

Tihanovskaia, o mamă casnică de 37 de ani și o novice în ale politicii a reușit să strângă în jurul ei forțele opoziției în timpul campaniei electorale. La mitingurile sale au participat zeci de mii de simpatizanți.

Mii de protestatari au ieșit în stradă la Minsk și în alte orașe duminică noaptea pentru a denunța rezultatul, provocând ciocniri cu forțele de ordine.

Imagini șocante, date publicității de presa de opoziție și postate online arătau poliția trăgând cu grenade lacrimogene și gloanțe de cauciuc în mulțime, precum și o dubă de poliție intrând în demonstranți și urmărind un protestatar.

În imagini apăreau protestatari tineri, acoperiți de sânge, zăcând imobili pe caldarăm sau fiind târâți de poliție.

Grupul pentru drepturile omului Viasna a afirmat că un bărbat a murit, după „un traumatism cranian... după ce a fost urmărit de un vehicul al poliției”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din Belarus a negat că s-ar fi înregistrat un mort.

O comisie de investigații a deschis o anchetă penală sub acuzarea de organizare și participare la „proteste de masă”, pasibilă de 15 zile de închisoare.

Alexander, un protestatar de 35 de ani din Minsk, l-a acuzat pe Lukașenko că a falsificat în mod grosolan rezultatul votului.

„Am ieșit să protestez pentru că țara are nevoie de o schimbare de putere”, a declarat el pentru AFP. „Este o crimă, o batjocură la adresa poporului nostru.”

Cu ocazia unei conferințe de presă, după închiderea urnelor, Tihanovskaia a declarat că nu are încredere în rezultatele anunțate.

„Eu cred în ce văd și cred că majoritatea este alături de noi”, a spus ea. „Deja am câștigat pentru că ne-am depășit frica, apatia și indiferența.”

Aliata sa, Maria Kolesnikova, a declarat că guvernul este „incapabil să conducă țara” și că „o criză fără precedent” este pe punctul de a se instala.

Tihanovskaia a decis să se prezinte ea la alegeri, după ce autoritățile i-au arestat soțul, popularul blogger Serghei Tihanovski, și i-au interzis să candideze.

Duminică după-amiază, cozi uriașe s-au format la secțiile de vot, după ce Tihanovskaia le-a cerut suporterilor să voteze târziu pentru a le da autorităților mai puține șanse de a falsifica rezultatul.

Mulți dintre alegători brățări albe, devenite un simbol al opoziției.

Tihanovskaia a declarat că dacă va câștiga îi va elibera pe prizonierii politici și va organiza noi alegeri pentru a include toată opoziția.

De partea sa, Lukashenko a încercat să strângă rândurile simpatizanților, avertizând împotriva amenințărilor externe și ridicând spectrul unor tulburări violente de stradă.

Autoritățile de la Minsk au arestat 33 de ruși, pe care i-a numit mercenari trimiși de Putin să destabilizeze alegerile.

Felicitările grăbite ale liderului de la Kremlin adresate lui Lukașenko demonstrează că totul a fost o punere în scenă pentru a maximiza șansele acestuia.