Organizaţiile criminale italiene prosperă pe fondul recesiunii, transferându-şi banii pe piaţa imobiliară şi pe cea a creditelor.
Afacerile de pe tot cuprinsul lumii se luptă pentru supravieţuire pe fondul crizei economice globale, însă pentru clanurile mafiote italiene această perioadă este una de-a dreptul înfloritoare, relevă Reuters. Diversele sindicate ale crimei organizate acaparează la ora acuală staţii de benzină, preiau supermarketuri în franciză, oferă împrumuturi afaceriştilor rămaşi fără lichidităţi, cumpără restaurante şi proprietăţi imobiliare în cartierele selecte din Roma şi Milano.
Grupările mafiote au exact ceea ce le lipseşte oamenilor de afacere în zilele acestea - bani lichizi -, precum şi o vastă experienţă în a face afaceri cu cei aflaţi la ananghie. Practic, mafiile găsesc acum oportunitatea să investească pe piaţa imobiliară şi pe cea a împrumuturilor. Sindicatele crimei dispun de miliarde de euro obţinute din extorcări, trafic de droguri sau din vânzări de produse de firmă contrafăcute, avertizează anchetatorii italieni. Vremea afacerilor cinstite Pentru liderii crimei organizate, criza economică e doar un avantaj, subliniază procurorul anti-Mafia Franco Roberti din Napoli. La Roma, în cartierele selecte din vecinătatea Pieţei Navona şi a celebrei Fontana din Trevi, mafiile cumpără de zor proprietăţi imobiliare şi afaceri, spune Giancarlo Capaldo, un alt procuror anti-Mafia. Acesta a relatat că are indicii potrivit cărora clanurile crimei organizate au preluat în zonă hoteluri, restaurante şi cafenele. Procuratura romana a sechestrat o parte din aceste afaceri, precum şi o serie de showroomuri auto conduse de apropiaţi ai Camorrei. Profituri uriaşe
Camorra face bani în zona de sud a ţării şi îi spală investind curat în nord, explică generalul Giovanni Mainolfi, din cadrul poliţiei fiscale napolitane. Într-o recentă operaţiune anti-Mafia, poliţia italiană a sechestrat un hotel exclusivist din staţiunea toscană Punta Ala, un supermarket, două maşini Ferrari, o benzinărie din Reggio Emilia şi alte proprietăţi în valoare totală de 30 de milioane de euro.
Se presupune că afacerile aparţin Camorrei, care spală în acest fel bani obţinuţi din traficul de droguri. La rândul ei, ’Ndraghetta, organizaţia criminală din Calabria, cumpără cvartaluri întregi în Napoli cu banii obţinuţi din traficul de droguri. Centrul de analiză Eurispes de la Roma estimează că, în 2008, grupările mafiote au câştigat 130 de miliarde de euro, adică 8% din PIB-ul Italiei, din care circa jumătate din traficul de droguri. Cămătăria este o altă activitate din care mafiile câştigă miliarde. Dar cea mai profitabilă afacere derulată de mafiile italiene este comercializarea falselor produse de firmă. Camorra şi-a plasat propriii oameni în lumea modei italiene, strângând apoi legăturile cu mafiile din China, de unde aduc creaţii vestimentare, încălţăminte şi accesorii de lux contrafăcute. Profitul din această afacere a fost anul trecut de peste 6 miliarde de euro, estimează Eurispes. Pentru fiecare euro investit în această afacere, mafiile câştigă 10, aproape dublu faţă de profitul obţinut din traficul de droguri.