Evenimentul Zilei > International > CRIZĂ FINANCIARĂ. Agențiile americane se ÎNCHID, pentru că Senatul nu a adoptat NOUL BUGET
CRIZĂ FINANCIARĂ. Agențiile americane se ÎNCHID, pentru că Senatul nu a adoptat NOUL BUGET

CRIZĂ FINANCIARĂ. Agențiile americane se ÎNCHID, pentru că Senatul nu a adoptat NOUL BUGET

Guvernul SUA a început închiderea multor servicii publice, după ce Senatul nu a reușit să cadă de acord asupra noului buget.

Un proiect de lege pentru finanțarea guvernului federal până în 16 februarie nu a primit cele 60 de voturi necesare, din cauza unei dispute pe tema imigrației și a securității la graniță. 

Este pentru prima oară în istorie când guvernul este aproape de „închidere” în timp ce același partid, Republican de data aceasta, controlează atât Congresul, cât și Casa Albă. 

Impasul va afecta sute de mii de angajați de la nivel federal și deja se aruncă cu acuzații în stânga și-n dreapta. 

Casa Albă acuză democrații că „pun politica deaupra securității naționale, a familiilor militarilor, a copiilor vulnerabili și a capacității țării de a ajuta toți americanii”. 

Liderul democrat din Senat, Chuck Schumer, a declarat că președintele trump a respins două compromisuri bipartizane și nu a făcut nicio presiune asupra partidului său, în Congres

Ultimul blocaj guvernamental a avut loc în 2013 și a durat 16 zile. 

Începând cu ora locală 00.01 a zilei de sâmbătă, mai multe agenții federale nu mai sunt deschise, deși serviciile esențiale vor funcționa în continuare. 

Majoritatea angajaților din Departamentele SUA  – Locuințe, Mediu, Educație și Comerț vor sta acasă. Jumătate dintre angajații de la Trezorerie, Sănătate, Apărare și Transporturi nu vor merge la serviciu, luni dimineața, precizează BBC. 

Parcurile naționale și monumentele ar putea fi închise, ceea ce a provocat furia opinie publice, în timpul precedentului blocaj în 2013, amintește presa internațională. 

Emiterea vizelor și procesarea pașapoartelor ar putea fi întârziate. Dar serviciile esențiale care „protejează viața sau proprietatea umană” vor continua, inclusiv securitatea nțională, serviciile poștale, controlul traficului aerian, serviciile medicale din spitale, medicina de urgență, asistența pentru dezastre, închisori, taxe și furnizarea energiei electrice. 

Republicanii sunt dornici să eticheteze această situația drept „închiderea Schumer” , pentru că liderul democraților din Senat și colegii săi democrați (cu ajutorul câtorva republicani) au blocat un proiect de lege care ar fi permis guvernului să mențină deschise agențiile, cel puțin temporare. 

Democrații, pe de altă parte, susțin că aveau o înțelegere cu președintele, despre compromisul bipartizan, care includea reforma imigrației, doar că Trump s-a retras din acel acord, săptămâna trecută. Republicanii pun că liberalii vor să pună interesele imigranților fără documente mai presus de interesele de securitate ale țării, pregătirea armatei și asigurarea hranei pentru copiii săraci.

Alegerile de la mijlocul mandatului, în 2018, ar putea fi influențate de această situație. 

Democrații cer ca mai mult de 700.000 de imigranți fără documente care au intrat în SUA ca și copii să fie protejați de lege împotriva deportării. Acești „visători”, cum sunt ei cunoscuți, au primit statut legal temporat, printr-un program creat de fostul președintel Barack Obama. 

În septembrie, Trump a anunțat că va pune capăt programului respectiv și va permite Congresului până în martie să vină cu un proiect care să-l înlocuiască pe acesta.