Criza energetică provocată de Rusia afectează declinul monedei euro: „Poate fi legată de o șansă mai mare de recesiune”

Criza energetică provocată de Rusia afectează declinul monedei euro: „Poate fi legată de o șansă mai mare de recesiune” Sursa: Arhiva EVZ

Moneda euro a scăzut cu aproape 12% de la începutul anului 2022, iar analiștii atribuie cea mai mare parte a războiului Rusiei împotriva Ucrainei și mișcărilor sale ulterioare pe piața energiei.

Consecințele războiului

În timp ce euro a revenit puțin după ce a scăzut sub paritatea cu dolarul american pentru prima dată în ultimii 20 de ani, o escaladare a crizei energetice europene ar putea duce moneda la scoruri mai mici.

„Cred că un procent mare (75%+) din mișcarea monedei euro se datorează crizei energetice cauzate de criza ucraineană”, a declarat James West, director general senior la Evercore ISI. Și pe măsură ce Europa se îndreaptă către o criză energetică de iarnă, „cu siguranță se înrăutățește înainte de a se îmbunătăți”, a adăugat el.

Președintele rus, Vladimir Putin, a amenințat cu consecințe „catastrofale” dacă sancțiunile occidentale vor merge mai departe. Iar industria energetică a avertizat că Putin și-a arătat disponibilitatea de a „arma proviziile de energie”, în timp ce Rusia încearcă să riposteze în fața sancțiunilor Europei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moscova a oprit deja fluxurile de gaz către Germania ca parte a întreținerii anuale a conductei Nord Stream 1, după ce a redus livrările cu 60% înainte de aceasta. Europa se pregătește pentru posibilitatea ca gazul să nu se mai întoarcă.

În această situație, asta „ar duce la o situație aproape sigură de recesiune în Germania, precum și o altă creștere mare a prețurilor la energie”, a declarat George Saravelos, șeful de cercetare valutară la Deutsche Bank. Iar euro ar putea avea mai mult loc de scădere, potrivit Saravelos, care a avertizat într-o notă din 6 iulie că moneda s-ar putea retrage și mai mult pentru a scădea între 0,95 și 0,97.

Scăderea monedei

„Recenta deteriorare a aprovizionării cu gaze către Europa a jucat un rol semnificativ în slăbirea monedei euro”, a declarat Saravelos. El a remarcat că dolarul a contribuit, în mare măsură, la declinul monedei euro „pe spatele temerilor de recesiune globală”.

Stephen Ellis, analist la Morningstar, a spus că eficacitatea tot mai mare a sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei l-ar putea împiedica pe Putin să tragă sforile în energie. „În linii mari, scăderea monedei euro poate fi legată de o șansă mai mare de recesiune, care este influențată de prețuri și de producția de petrol”, a spus Ellis, potrivit Business Insider.

Olivier Konzeoue, directorul echipei valutare la asset manager UBP, vede că euro scade la 0,97 sau 0,95 pe măsură ce criza energetică lovește economia Europei, spunând: „Practic, știm că totul este despre Rusia”