Criza economică şi pensionarii. AFLĂ cum sunt afectaţi bătrânii Europei de furtuna financiară
- Cristina Sb îrn
- 25 octombrie 2011, 20:33
Mail multe state au decis fie îngheţarea pensiilor fie reducerea acestora pentru a reduce cheltuielile publice, potrivit consilierului de stat Andreea Paul Vass.
"Măsurile de austeritate care nu sunt iubite şi nici susţinute cu seninătate de către niciunul dintre statele europene au avut un impact direct asupra sistemelor europene de pensii", a declarat Andreea Paul Vass la Forumul European de Pensii Private organizat de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Potrivit acesteia, Bulgaria, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Portugalia şi Spania au îngheţat pensiile, în timp ce Irlanda a optat pentru reducerea acestora.
O altă măsură de austeritate aplicată a fost reducerea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, cea mai mare scădere fiind operată de Letonia, de la 10% la 2%. Între ţările care au aplicat, de asemenea, reduceri de contribuţii se află Polonia - de la 7,3% la 3,5%, Lituania - de la 5,5% la 3%, iar Ungaria "a naţionalizat" contribuţiile la Pilonul II, potrivit Agerpres.
Europa a crescut vârsta de pensionare
De asemenea, în multe state europene s-a decis creşterea vârstei de pensionare. În Cehia aceasta a crescut de la 62 de ani la 65 de ani, în Danemarca de la 65 de ani la 67 de ani, în Grecia de la 60 la 65, în Spania de la 65 la 67 de ani, iar în Ungaria vâsta minimă de la care poţi beneficia de pensii speciale a crescut de la 45 de ani la 60 de ani.
Andrea Paul Vass a subliniat că, în Cehia, persoanele născute în 2011 vor intra la pensie în momentul împlinirii vârstei de 73 de ani. "Măsurile de austeritate şi creşterea vârstei de pensionare nu rezolvă problemele sistemelor de pensii şi nici nu asigură un trai decent pensionarilor. Este necesară dezvoltarea cu un sistem de pensii care să garanteze o pensie pentru un trai decent şi care să se ataşeze sistemului public de pensii", a mai declarat Andreea Paul Vass.
În prezent, vârsta medie de ieşire la pensie în cadrul UE se situează la peste 60 de ani, după calculele CE, adică la un nivel net inferior mediei ţărilor OCDE, unde cifra medie este de 63,5 ani pentru bărbaţi şi 62,3 ani pentru femei. Când se iese la pensie în România
Şi România a optat pentru creşterea vârstei de pensionare. În legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este precizat că vârsta standard de pensionare va fi, în 2030, 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. Atingerea acestor vârste se va realiza printr-o creştere graduală. Cu alte cuvinte, în intervalul ianuarie 2011 - decembrie 2014, vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a bărbaţilor va creşte de la 64 de ani la 65 de ani. La finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a vârstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani, până în anul 2030.
Andrea Paul Vass a precizat că "nu putem pune povara pensiilor noastre pe cocoaşa generaţiilor viitoare, când piramida vârstelor se va inversa".