Criza economică își face simțită prezența, foarte puternic, în SUA. Și viitorul nu sună deloc încurajator, din cauza pandemiei.
Criza economică începe să se facă simțită în SUA. Anul trecut, economia a înregistrat cea mai puternică scădere de la Al Doilea Război Mondial. Pandemida de coronavirus a afectat semnificativ serviciile şi a dus la creşterea şomajului.
Departamentul Comerţului a anunţat că PIB-ul SUA s-a contractat cu 3,5% în 2020. Cea mai slabă performanţă din 1946. Este prima scăderea anuală a economiei după declinul de 2,5% din 2009. Și vine după un avans de 2,2% în 2019.
Criza economică, fără dubiu în SUA. Datele vorbesc
În ultimele trei luni din 2020, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 4%. În linie cu estimările analiştilor, după o creştere record, de 33,4%, în trimestrul trei. Și o scădere de 33,4% în trimestrul aprilie-iunie. Cel mai grav declin înregistrat de SUA de la debutul publicării datelor statistice în 1947. Datele privind evoluţia PIB în trimestrul patru 2020 arată că revenirea din pandemie a pierdut viteză. Pe fondul celui de-al doilea val de infecţii cu coronavirus şi al epuizării ajutoarelor guvernamentale.
Cel mai afectat de pandemie a fost sectorul serviciilor. Unde lucrează cei cu salarii mai scăzute. Redresarea a fost condusă de piaţa imobiliară şi de industrie.
16 milioane de americani se bazau pe alocații
Perspectivele pentru 2021 nu sunt încurajatoare. Deoarece redresarea nu se va consolida până când măsurile de sprijin nu-şi fac efectul. Iar vaccinurile nu sunt distribuite şi nu sunt administrate pe scară larg. Fără sprijin, suplimentar economia riscă să se confrunte cu o nouă recesiune.
Mark Zandi, economist şef la Moody's Analytics, estimează că economia SUA va înregistra în acest trimestru o creştere de 4,4%. În cazul în care nu sunt extinse măsurile de sprijin. La finele lunii decembrie erau 16 milioane de americani care se bazau pe şomaj. Preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus că rata reală a şomajului se apropie de 10%.
Previziunile celor de la FMI
Pentru 2021, Fondul Monetar Internaţional mizează pe o creştere de 5,1% a economiei americane. Ar fi vorba de cea mai puternică creştere anuală înregistrată de economia americană după 1984. Rezerva Federală americană mizează pe o creştere de 4,2% în 2021 şi un avans de 3,2% în 2022.
sursa: Agerpres