Criza economică internaţională nu atinge locurile de muncă ale bugetarilor români
- Adam Popescu
- 11 aprilie 2009, 00:00
Presiunile rezultate în urma acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar şi cele ale unui an de recesiune vor fi suportate în mare parte de salariaţii din mediul privat.
Bugetarii nu vor fi concediaţi, a anunţat, ieri, premierul Emil Boc. La începutul anului, Boc spunea că 5% din personalul administraţiei centrale, adică circa 20.000 de persoane, va fi concediat.
„Am ales această soluţie a menţinerii locurilor de muncă. Puteam avea soluţia să dăm afară 5% din personal (...), dar am ales soluţia să menţinem locurile de muncă şi să realizăm creşteri salariale, atât cât vom reuşi să facem economii anul acesta, în funcţie de creşterea economică”, a spus primul-ministru, citat de Mediafax. Însă, dat fiind că se prefigurează că anul acesta vom înregistra recesiune economică, este puţin probabil ca vistieria statului să poată susţine creşteri salariale. Premierul a precizat că salariile de bază ale angajaţilor la stat nu vor scădea. Eventualele creşteri vor fi posibile dacă guvernul va reuşi să economisească de pe urma restructurării agenţiilor guvernamentale şi din limitarea cumulului pensiei cu salariul de la stat, a adăugat Emil Boc. Cele două partide aflate la guvernare, PDL şi PSD, au ajuns la un compromis. Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a reuşit să introducă impozitul forfetar pentru companii, iar social-democraţii au obţinut ca salariaţii la stat să nu-şi piardă locurile de muncă.
În consecinţă, firmele vor fi taxa te anual cu o sumă cuprinsă între 500 de euro, pentru afaceri de până la 12.000 de euro, şi 10.000 de euro pentru societăţile cu o cifră de afaceri ce depăşeşte 30 de milioane de euro.
Patronatele susţin însă că noul bir nu va fi avantajos pentru bugetul statului. Oamenii de afaceri au declarat că impozitul va falimenta zeci de mii de întreprinderi, iar zeci de mii de salariaţi vor deveni şomeri.