Criză în domeniul educației medicale! UMF Carol Davila vrea monopol pe Medicina românească
Editura Evenimentul si Capital

Criză în domeniul educației medicale! UMF Carol Davila vrea monopol pe Medicina românească

În prezent, studenții de la facultățile private au drept de practică în spitalele de stat
Autor: | | 1 Comentarii | 2145 Vizualizari

Reforma în domeniul Sănătății, instrumentată prin mai multe decizii legale, începând din 2006 și până în prezent, aduce în pragul desființării facultățile cu profil medical din cadrul universităților private. Președintele României, Klaus Johannis, a cerut reanalizarea legii, iar reprezentanții Universității Titu Maiorescu îi arată cu degetul pe Mircea Beuran și Ioanel Sinescu, capii Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila (UMF)

Conducerea Universității Titu Maiorescu (UTM) din București a remis redacției Evenimentului zilei o serie de documente edificatoare în legătură cu noile modificări legislative din domeniul sănătății. Mai mult, conducerea acestei unități de învățământ evidențiază aspecte care, consideră ea, nedreptățește studenții înscriși la facultăți private. Menționăm, în continuare, cele mai importante puncte ale protestului formulat de conducerea UTM.

Rotițele mecanismului

„La data de 22.11.2016 se publică în MO nr. 938 OUG nr. 79/16.11.2016, care modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, lege complexă, care reglementează, printre altele, și modul de organizare și funcționare a spitalelor, inclusiv a spitalelor clinice, statut care se dobândește numai prin colaborarea cu o instituție de învățământ superior medical sau care are în componența sa facultăți din domeniul medical. Un spital clinic are, la rândul său, în componența sa, secții clinice universitare, laboratoare clinice, compartimente clinice, în care se desfășoară efectiv activitate de învățământ medical și de cercetare științifică medicală, de regulă, în baza unui contract de colaborare încheiat între universitate/universități și spital. Universitățile, la rândul lor, au obligația de a asigura, cel puțin instruirea practică completă și corectă a studenților și rezidenților, prin desfășurarea lucrărilor practice aferente fiecărei discipline clinice din planul ei de învățământ (adică minimum 3 ani de studii din cei 6), cât și practica de specialitate, ca disciplină distinctă și, de asemenea, obligatorie și care, de regulă, se face comasat, în timpul verii, pentru toții anii, mai puțin în anul 6 de studii. Este lesne de înțeles faptul că, dacă se limitează accesul unei facultăți de medicină la spitalele publice (spitalele private acreditate fiind puține ca număr și cu puține specializări față de cele de stat, deci neacoperitoare față de necesitățile unui program de studii de 6 ani și fără posibilitatea de a organiza și pregătire în rezidențiat), practic acea facultate se desființează!”.

Ce modificări propune conducerea UTM

„Propunem completarea Legii privind aprobarea OUG nr. 79/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, după cum urmează:

- la punctul 14 din Lege, referitor la articolul I punctul 16, alineatul (7) din OUG nr. 79/2016, „În spitalele clinice, funcția de director medical, director de cercetare, șef de secție medicală, șef de compartiment medical, șef de laborator medical, șef de serviciu medical și șef birou medical se ocupă de către un cadru didactic universitar medical desemnat în urma concursului sau examenului organizat de senatul instituției de învățământ superior medical, instituției de învățământ superior, public sau privat, care are în structura sa facultăți de medicină și farmacie, în cauză.”

- la punctul 17 din Lege, referitor la articolul I punctul 181, alineatul (91) din OUG nr. 79/2016, „În cazul spitalelor clinice, procedura de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de director medical, director cercetare, șef de secție medicală, șef compartiment medical, șef de laborator medical, șef birou medical și șef de serviciu medical, inclusiv condițiile de participare la concurs, se stabilesc de către senatul instituției de învățământ superior medical, instituției de învățământ superior, public sau privat, care are în structura sa facultăți de medicină și farmacie, în cauză, în colaborare cu Ministerul Sănătății sau autoritatea publică locală, după caz.”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate