Tranzacţiile de pe bursele din Bucureşti şi Sibiu au fost suspendate în această dimineaţă, în jurul orei 11:00. Bursa de Valori Bucureşti a suprimat şedinţa de tranzacţionare, după ce piaţa s-a prăbuşit, înregistrând scăderi ale cotaţiilor de peste 10%, chiar de 14,64% în cazul societăţilor de investiţii financiare (SIF). De asemenea, cotaţiile celor mai lichide 25 de acţiuni au picat cu 11,05%. La ora 11:08, titlurile companiilor din sectorul energetic erau tranzacţionate la preţuri cu 10,26% sub cele de ieri. Potrivit analiştilor, principala cauză a prăbuşirii Bursei de la Bucureşti este criza economică din Statele Unite.
Este a doua oară în istorie când Bursa de la Bucureşti şi-a suspendat tranzacţionarea. Prima dată s-a întâmplat în data de 27 martie 2006, la acea dată motivele fiind legate de impozitarea căştigurilor de pe piaţa de capital.
Lichiditatea Bursei era de 10,1 milioane lei (2,5 milioane de euro), valoare cu 31% mai mare comparativ cu rulajul din perioada similară a şedinţei anterioare de 7,7 milioane lei (1,9 milioane euro).
Mai mult, tot în această dimineaţă au fost suspendate şi tranzacţiile de pe Bursa de Mărfuri de la Sibiu.
Marile burse europene au înregistrat şi ele scăderi drastice, de până la 5,82%, iar indicii pieţelor din Europa Centrală şi de Est au pierdut între între 5% şi 8,76%.
Criza din SUA, principala cauză
Contactat de evz.ro, Răzvan Paşol, director general Intercapital Invest, a afirmat că principala cauză a şocului înregistrat astăzi de Bursa românească este criza economică din SUA. Ceea ce s-a întâmplat astăzi poate fi socotit ca şi reversul unei creşteri spectaculoase pe care a înregistrat-o în ultima perioadă.
"Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bursă nu este un fenoment izolat. Contextul general, şi aici mă refer la criza economică din SUA şi din Europa de Vest, a avut efecte şi asupra Bursei din România, deoarece aceasta este corelată cu celelalte", ne-a declarat Răzvan Paşal.
De asemenea, specialistul a mai spus că această situaţie se va ameliora după ce va fi rezolvată situaţia din SUA.
Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a susţinut punctul de vedere exprimat de Paşol. Farmache a avut o conferinţă de presă în care a declarat că volatilitatea ridicată de la Bursă este normală pentru o piaţă emergentă, iar principalele motive pentru o scădere generalizată a cotaţiilor sunt mişcările abrupte din pieţele internaţionale şi volatilitatea crescută din cadrul acestora.
"Economia României prezintă un potenţial de dezvoltare de care pot beneficia companiile listate la Bursă. Sistemul financiar autohton este unul solid. Pe piaţa bancară, cursul valutar se află într-o poziţie favorabilă, cursul leu - euro coboară, iar investitorii trebuie să ia în calcul elementele din piaţa financiară".
BVB recomandă reluarea şedinţei mâine
Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a decis să recomande menţinerea suspendării tranzacţiilor până mâine. O decizie finală în acest sens a fost luată după consultarea brokerilor.
"Având în vedere şi situaţia pieţelor bursiere internaţionale, care înregistrează scăderi importante, BVB opinează pentru menţinerea suspendării pe durata întregii şedinţe de astăzi şi reluarea tranzacţionării conform programului normal, mâine, 9 octombrie 2008. Vă rugăm, dacă doriţi, să transmiteţi opinia dumneavoastră către BVB prin e-mail", s-a menţionat în mesajul transmis de Bursă intermediarilor din piaţă.
Prăbuşiri şi la Bursele europene
Pe fondul temerilor investitorilor că intervenţiile şi măsurile guvernelor pentru calmarea crizei financiare nu vor fi eficiente, iar economia globală va intra în recesiune, bursele europene au înregistrat scăderi de peste 7%, anunţă Reuters.
Bursa de la Londra
Majoritatea băncilor britanice şi-au mărit astăzi pierderile din această săptămână. Indicele bancar al bursei londoneze a căzut cu 7,8%, deşi guvernul britanic a anunţat, înainte de deschiderea tranzacţiilor, un plan de salvare a sistemului financiar, care include un fond de împrumuturi de 200 miliarde de lire sterline şi alte 50 miliarde de lire sterline destinate majorărilor de capital şi îmbunătăţirii capitalului de rang întâi.
Bursa de la Moscova
Cele două burse de la Moscova, RTS şi Micex, au suspendat tranzacţiile astăzi, la ora locală 11:05, în condiţiile în care în primele 30 de minute de la debutul cotaţiilor au înregistrat scăderi de 11,25 şi respectiv 14,35 procente, transmite AFP.
Bursa de la Tokyo
În ceea ce priveşte pieţele internaţionale, bursa de la Tokyo a înregistrat astăzi cea mai mare cădere din 1987 până în prezent, de 9,4%.
Bursa de la Zurich
Bursa elveţiană a deschis în scădere cu 1,77 la sută, indicele principal SMI (Swiss Market Index) ajungând la valoarea de 6.313,84 puncte, în scădere cu 113,92 puncte comparativ cu valoarea de 6.427,76 puncte înregistrată aseară, informează EFE.
Bursa de la Frankfurt
Bursa de la Frankfurt a deschis în scădere cu 1,68 la sută, indicele principal DAX ajungând la valoarea de 5.237,11 puncte, în scădere cu 89,52 puncte comparativ cu valoarea de 5.326,63 puncte înregistrată aseară, informează AFP.
Bursa de la Paris
Bursa de la Paris a deschis în scădere cu 3,77 la sută, indicele principal CAC 40 ajungând la valoarea de 3.591,58 puncte, în scădere cu 140,64 puncte faţă de valoarea de 3.732,22 puncte înregistrată aseară.
Bursa din Viena
Vienna Stock Exchange a deschis în scădere cu 6,98 procente, indicele principal al bursei de la Viena, ATX, ajungând la valoarea de 2.296,59 puncte în primele minute de la debutul tranzacţiilor, informează AFP.
Situaţie la fel de neagră şi în Orientul Mijlociu
Acţiunile din Arabia Saudită au scăzut cu 8%,iar cele din Qatar cu 7,5%. Cu câteva ore mai devreme, în Asia, indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a căzut cu 6.2%, iar principalul indice bursier din India a căzut cu până la 8%, la un moment dat, anunţă Antena 3.
Leul, ca barca pe valuri În ultimele zile moneda naţională s-a jucat cu nervii românilor. Luni a atins pragul minim al acestui an (3,96 pentru un euro), ieri a dat semne că îşi revine, un euro valorând 3,92 de lei, iar astăzi a pierdut din nou din putere ajungând la 3,9233.
Leul a deschis în această dimineaţă şedinţa de tranzacţionare cu o tendinţă de depreciere: 3,9450 - 3,950 de lei. La diferenţă de câteva ore, cursul de schimb a început să se apreciere uşor, atingând un prag de 3,9250 - 3,93 de lei pentru un euro, pe fondul creşterii ofertei de euro din piaţă, iar în jurul orei 10:20, un euro era cotat la 3,93 - 3,9325 de lei.
Săptămâna trecută, Banca Naţională a României a calculat o rată de referinţă în creştere cu 11,17 bani, la 3,8720 de lei pentru un euro.
Prognoze sumbre: un euro = 4,20 de lei
Prognozele analiştilor sunt însă destul de sumbre în ceea ce priveşte moneda naţională. Specialiştii de la Barclays, una dintre cele mai mari bănci britanice, spun că euro va atinge în scurt timp pragul de patru lei şi 20 de bani.
CITIŢI ŞI: "Criza financiară, între pesimism şi optimism"!
MESAJ DE LA BNR: "Români, nu scoateţi bani din bănci!"