CRIZA DIN CRIMEEA. UE și SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei
- Simona Tapalag ă
- 19 iunie 2014, 09:21
În vreme ce Uniunea Europeană intenționează să interzică importurile de vin din Crimeea, vicepreşedintele american Joe Biden i-a transmis preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko că Statele Unite ale Americii vor lucra cu aliaţii lor pentru a „impune noi costuri Rusiei”, dacă Moscova nu îşi va folosi influenţa pentru a opri violenţele separatiste din estul Ucrainei, a anunţat Casa Albă.
Avertismentul lui Biden a venit pe fondul luptelor ce au loc în estul acestei foste republici a Uniunii Sovietice, lupte ce s-au soldat cu moartea a 147 de soldaţi ucraineni şi cu rănirea altor câteva sute. Vicepreşedintele american a explicat că Rusia nu şi-a respectat angajamentul de a nu mai trimite militanţi şi arme peste graniţă, transmite Agerpres.
Totodată, surse de la Bruxelles au precizat că UE ar urma să interzică de săptămâna viitoare importurile din Crimeea, în special cele de vin, pentru a sancţiona alipirea la Rusia a acestei peninsule din sudul Ucrainei. Decizia ar urma să fie luată în cursul reuniunii de luni de la Luxemburg a miniştrilor europeni ai afacerilor externe, măsura fiind sprijinită de toate cele 28 de state ale Uniunii, potrivit unor diplomați europeni.
În cursul ultimei lor reuniuni de la mijlocul lunii mai, miniştrii europeni au extins din nou sancţiunile ca reacţie la criza ucraineană, adăugând 13 personalităţi şi două întreprinderi din Crimeea pe lista lor neagră.
În total, UE a impus sancţiuni pentru 61 de personalităţi ruse şi ucrainene (printre care şi lideri separatişti din regiunile din estul Ucrainei), lovite de interzicerea vizelor şi îngheţarea averilor. Dar până acum, cei 28 nu au trecut la viteză superioară, cea a măsurilor punitive extinse care ar lovi direct sectoare ale economiei ruse, afectând unii dintre partenerii săi europeni.
Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană (UE) au impus sancţiuni împotriva unor persoane individuale şi companii din Rusia, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie, şi au ameninţat cu extinderea sancţiunilor economice asupra unor sectoare ale economiei precum energia şi mineritul.