Criză de muncitori în Ucraina. Companiile angajează femei și adolescenți

Criză de muncitori în Ucraina. Companiile angajează femei și adolescenți Muncitori. Sursă foto: Freepik

Criză de lucrători în economia ucraineană, în condițiile în care războiul provocat de Rusia durează de peste doi ani. Companiile caută înlocuitori pentru bărbați, în rândul femeilor și a adolescenților.

Pe măsură ce războiul epuizează forţa de muncă, companiile încearcă să acopere lipsurile din domeniile critice. Acestea au început să angajeze femei, în posturi destinate, tradițional, bărbaților. De asemenea, se fac recrutări din rândul adolescenților, al studenților și al pensionarilor.

Criză de lucrători în economia ucraineană

Milioane de ucraineni, în mare parte femei şi copii, s-au refugiat în străinătate de frica războiului. Pe de altă parte, numeroși bărbați au fost mobilizați în armată și luptă pe front, împotriva rușilor. În acest context, Ucraina se confruntă cu o criză a locurilor de muncă care ar putea pune în pericol viitorul economic al țării.

Lipsa angajaților pentru sectoare economice cheie ar putea pune în pericol creșterea economică și redresarea postbelică. Ucraina a pierdut peste un sfert din forţa de muncă autohtonă de la începutul războiului, pe 22 februarie 2022. Informația apare într-o analiză a Băncii Centrale de la Kiev. Aproape 60% dintre companii au spus că au probleme cu recrutarea muncitorilor calificaţi, arată un sondaj al Ministerului Economiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Situaţia este într-adevăr critică (...) Deficitul de personal pe care îl resimţim are un impact asupra producţiei noastre. Nu suntem singurii care simt lipsa de personal, toate companiile din regiuni simt asta, inclusiv contractorii noştri”, a declarat Tetiana Petruk, director de sustenabilitate la compania siderurgică Metinvest, într-un interviu pentru Reuters.

Metinvest, unul dintre cei mai mari angajatori din Ucraina are aproximativ 4.000 de posturi vacante.

Angajatorii își schimbă practicile de recrutare

Reprezentanții mai multor companii au declarat pentru Reuters că sunt în căutare de soluții pentru a ieși din criză. Astfel, firmele își adaptează planurile de afaceri, investesc în automatizare sau rotesc personalul existent pe diferite posturi. De asemenea, se orientează către pensionari şi oferă mai multe beneficii, în special pentru lucrătorii mai tineri.

Salarile au fost majorate pentru lucrători, astfel că acestea ajung la aproximativ 20.000 de grivne (470 USD). Prin comparație, anterior, salariile ajungeau la 14.500 de grivne, în urmă cu un an.

Industriile dominate de bărbaţi sunt mai afectate de lipsa de personal a arătat Banca centrală. Există o criză a lucrătorilor în construcţii, transporturi, minerit. Acesta au avut de suferit din cauza mobilizării militare, pentru care sunt eligibili bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 60 de ani.

În sectoarele de energie şi producţie de arme, personalul angajat era eligibil pentru amânare. În alte sectoare, firmele pot cere să lucreze cu 50% din personalul masculin. Pe măsură ce guvernul a înăsprit regulile de mobilizare în acest anm numărul bărbaților care preferă angajarea informală - permiţându-le să nu rămână în evidenţele publice de date - a crescut.

Război în Ucraina

Soldați ucraineni. Sursa foto: Captură video/ Platforma X

Economiștii se așteaptă la o criză de lungă durată

Companiile şi economiştii se aşteaptă ca provocările de pe piaţa muncii să dureze mai multă vreme. Angajatorii îşi îndreaptă atenţia, cu precădere, către tineri pentru a scăpa mai ușor de criză. Acestora li se oferă formare profesională, expertiză şi pachete de beneficii specifice. Astfel, Metinvest, care anterior se concentra pe studenţi, se orientează spre tinerii din colegiile profesionale.

O altă companie, Silpo, angajează adolescenţi pentru locuri de muncă entry-level în supermarketuri. Compania a lansat un program de stagiu specializat pentru studenţi.

„Vrem să oferim prima experienţă cuvenită a unei slujbe oficiale acestui public tânăr. Un alt obiectiv este construirea unui pool de talente. De asemenea, vrem să înţelegem tinerii”, a declarat Ilona Voloşina, de la Vodafone Retail.

Guvernul şi partenerii străini au lansat mai multe programe pentru a-i ajuta pe ucraineni să recalifice.

Revista presei