Criza de la Atena: Negocieri eșuate pentru formarea unei coaliții. Grecia, la un pas de noi alegeri

Criza de la Atena: Negocieri eșuate pentru formarea unei coaliții. Grecia, la un pas de noi alegeri

Discuţiile tensionate pentru formarea unei coaliţii de guvernare în Grecia lovită de criză au eşuat din nou azi noapte, aducând ţara cu un pas mai aproape de noi alegeri şi punând serios la îndoială continuarea participării ei ca membru în zona euro. Negocierile vor continua și azi, însă partidul SYRIZA, stânga radicală, a anunțat că nu va participa la discuții.

Încercările repetate ale preşedintelui Carolos Papoulias pentru ajungerea la un acord între liderii de partid s-au finalizat fără nicio înţelegere, la o săptămână după ce alegerile naţionale au produs un blocaj, după ce niciun partid nu a obținut suficiente locuri în parlament pentru a forma un guvern.

Discuţiile la care participă şefii partidelor plasate pe primele trei locuri în alegeri, conservator Noua Democraţie, stânga radicală SYRIZA şi socialist PASOK, plus şeful micului partid Stânga Democratică aflat într-o poziţie influentă, se vor continua în această seară pentru a se ajunge la un eventual acord. Dacă nicio soluţie nu poate fi găsită, Grecia va trebui să organizeze noi alegeri luna viitoare, prelungind incertitudinea politică şi punând la îndoială continuarea participării ţării în euro. SYRIZA a declarat deja că nu va participa la discuţii, a mai anunţat televiziunea de stat, punând întreaga reuniune sub semnul întrebării.

Şeful SYRIZA Alexis Tsipras a făcut campanie pe o platformă pentru ca Grecia să se retragă din angajamentele sale în acordul internaţional de salvare, ce a dat ţării miliarde în împrumuturi de salvare. El a insistat că nu poate susţine un guvern ce nu va răsturna măsurile dure de austeritate luate în schimbul salvării.

Ne puteți urmări și pe Google News

”SYRIZA refuză sa fie un alibi de stânga pentru un guvern ce va continua politicile respinse de populaţie pe 6 mai”, a declarat Tsipras citat de televiziunea de stat NET.

În schimbul a 240 de miliarde de euro în împrumuturi de salvare de la Uniunea Europeană şi FMI, Grecia a impus tăieri drastice de cheltuieli, inclusiv reducând masiv pensiile şi salariile în sectorul public, cu runde repetate de creşteri de taxe. Austeritatea a lăsat Grecia împotmolită într-un al cincilea an de recesiune profundă, cu şomajul în spirală de peste 21 la sută, aminteşte AP.