Criză de forţă de muncă în Republica Moldova. Topul celor mai solicitate profesii
- Ana Munteanu
- 5 august 2024, 07:47
Republica Moldova are nevoie de muncitori în toate domeniile. 75 la sută din locurile vacante sunt pentru muncitori calificaţi şi necalificaţi. La mare căutare sunt hamalii, zilierii, măturătorii, curierii, paznicii și spălătorii de vehicule.
Circa 9 500 de locuri de muncă au fost propuse cetățenilor din întreaga țară de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Cele mai multe posturi vacante sunt la Chișinău, iar cele mai puține la Sângerei.
Harta reprezentativă a locurilor de muncă
Potrivit ANOFM, în capitală sunt propuse 5 745 de posturi de muncă. Aceasta este urmată de municipiul Bălți – 1 122 locuri de muncă, urmat de Orhei – 268, UTA Găgăuzia – 230, Ungheni – 225 și Hâncești – 207.
În localitățile Edineț, Fălești, Strășeni, Ialoveni, Cimișlia și Nisporeni sunt înregistrate până la 200 de locuri vacante. Totodată, la Călărași, Ocnița, Leova, Șoldănești, Taraclia și Telenești sunt înregistrate până la 100 locuri de muncă vacante.
Cele mai puține posturi vacante sunt în: Cahul – 32, Dubăsari – 31, Rezina – 30, Căușeni – 29, Dondușeni – 26, Glodeni – 24, Drochia și Sângerei – câte 17.
Specialiști cu randament înalt pe piața muncii
Pentru persoanele cu nivel de instruire superior și postsecundar sunt disponibile 2 979 locuri de muncă vacante. Cifra constituie 31% din numărul total de posturi vacante.
Dacă ne referim la domenii, atunci cei mai solicitați sunt tehnicienii, maiștrii și operatorii. Aceștia sunt urmați de specialiștii din diverse domenii de activitate, managerii, inginerii și traducătorii.
Pentru specialiștii IT sunt propuse aproape 300 de locuri de muncă, iar pentru angajații în instituțiile publice – circa 280. Aceștia sunt urmați de specialiștii în sănătate și asistență sociale cu 200 de locuri vacante. Aproape 100 de posturi vacante sunt propuse specialiștilor din învățământ, iar 90 - în activități financiare și asigurări.
Muncitorii necalificați cu cele mai mari șanse de angajare
Pentru persoanele cu nivel de instruire profesional tehnic-secundar și pentru muncitori necalificați, ANOFM oferă 6 460 de locuri de muncă. Cifra constituie 75% din numărul total de posturi vacante.
Este vorba de conducători auto, taxatori, cusători, vânzători, casieri, frizer, lăcătuș, bucătar, chelner, barman, angajați în construcții și în domeniul agricol. Solicitați sunt și hamalii, zilierii, măturătorii, curierii, paznicii și spălătorii de vehicule.
Peste 9 000 de persoane angajate în 2024
De la începutul acestui an, cu suportul subdiviziunilor ANOFM au fost plasate în câmpul muncii peste 9 000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Dintre acestea, 4 310 sunt șomeri (47,9%) și 253 zilieri/angajați în baza unui contract de o perioadă de până la 3 luni.
Conform activităților economice, persoanele s-au angajat în domenii precum: agricultură (9,4%), industrie (9,3%), construcții (13,8%), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (10,7%), administraţie publică (5,6), învăţământ (2,5%), sănătate şi asistenţă socială (4,5%), alte activităţi de servicii colective, sociale şi personale (38,4%), etc.
Pentru informații suplimentare despre locurile de muncă înregistrate în baza de date a ANOFM, persoanele pot vizita subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă sau pot suna la Centrul de Apel al ANOFM – 0 8000 1000. Totodată, persoanele pot accesa mai multe oferte de muncă pe portalul - angajat.md