Criza alimentară. De ce sistemul alimentar global se confruntă cu provocări uriașe

Alimente congelate. Sursa: dreamstime.com

Preocupările cresc în rândul populației din cauza posibilei crize alimentare generate de conflictele globale. Pentru a investiga această problemă, o echipă de experți a efectuat un studiu cu scopul de a identifica cauzele potențiale care ar putea declanșa o astfel de situație.

Pentru a obține informațiile necesare despre o posibilă criză alimentară a fost realizat un studiu în acest sens. A fost inclus un sondaj efectuat pe un eșantion de 58 de experți de elită în domeniul alimentar din Regatul Unit.

Acești experți au reprezentat o varietate de medii. Inclusiv domeniul academic, sfera politică, organizațiile non-guvernamentale și mediul antreprenorial.

Provocările ce ar putea genera o criză alimentară globală

Concluziile indică faptul că, în decursul următorilor 50 de ani, o potențială criză alimentară, generată de fenomene meteorologice extreme și alte evenimente, ar putea provoca perturbări semnificative la nivel global.

Scăderea stocurilor de carbohidrați esențiali, cum ar fi grâul, pâinea, pastele și cerealele, se conturează ca un factor declanșator pentru astfel de situații.

Experții implicați în acest studiu au investigat sursele potențiale ale perturbării sistemului alimentar. Acest fenomen ar putea conduce la tulburări semnificative în cadrul societății.

Întrebările adresate de cercetători s-au concentrat pe identificarea originilor acestei perturbări. Au discutat posibilitatea ca aceasta să fie generată de o criză generalizată a resurselor alimentare sau să aibă la bază probleme legate de distribuția acestor resurse.

Astfel de probleme ar putea conduce la goluri în aprovizionare. Și, în final, la apariția unor incidente izolate de lipsă de alimente.

Vremea extremă, o cauză principală a viitoarelor lacune din sistemul de alimentație

Conform cercetărilor efectuate, majoritatea experților, 80% dintre respondenți, au indicat aceeași posibilă problemă.

În următorii zece ani, problemele logistice legate de distribuția alimentelor, reprezintă cea mai plauzibilă cauză a tulburărilor civile asociate alimentației. Acestea sunt capabile să provoace penurii serioase pe tot globul.

Criză alimentară. Foto: commons.wikimedia.org

Fenomenele meteorologice extreme, precum furtunile, inundațiile, zăpada și seceta, au fost identificate ca principala cauză a potențialelor deficiențe în aprovizionarea cu alimente și problemelor de distribuție.

Asta atât pe termen scurt, zece ani, cât și pe termen lung, cincizeci de ani.

Pandemia de Covid-19 a ridicat primele probleme legate de o criză alimentară

Pandemia de Covid-19 și criza economică asociată, care a dus la creșterea prețurilor, au scos în evidență gradul nostru de vulnerabilitate.

În perioada aprilie-august 2022, peste jumătate dintre băncile alimentare independente din Marea Britanie au raportat că 25% dintre cei care au solicitat ajutor alimentar erau beneficiari recenți. Asta pe măsură ce inflația a redus veniturile gospodăriilor.

Schimbările climatice au introdus o nouă dimensiune a vulnerabilității noastre în fața fenomenelor meteorologice extreme. Asta în contextul în care devin din ce în ce mai frecvente.

Aceste evenimente sunt din ce în ce mai intense și afectează producția agricolă în mod semnificativ. Ele pun sub presiune aprovizionarea cu alimente.