Criza alimentară începe să fie resimțită de Europa. Rafturile sunt goale. Făina, uleiul și orezul lipsesc

Sursa foto: 198171015 © Andrey Zhuravlev | Dreamstime.com

Războiul din Ucraina va afecta pe mai multe planuri întreaga Europă. Primele probleme au început să apară în aprovizionarea lanțurilor de magazine, mai multe dintre acestea confruntându-se cu lipsa alimentelor de bază, cum ar fi uleiul, făina sau orezul. Reprezentanții marilor magazine dau vine pe clienți pentru această situație, susținând că se cumpără fără măsură.

Sunt probleme mari în ceea ce privește lanțul de aprovizionare a magazinelor din întreaga Europă. În urma sancțiunilor impuse Rusiei, tot mai multe magazine rămân fără produsele alimentare de bază, rafturile fiind goale.

În Germania se vorbește despre o lipsă de ulei și muștar. De asemenea, făina și mălaiul sunt produse care se găsesc din ce în ce mai greu în magazine. Lipsuri au fost remarcate și la rafturile cu cereale.

Marile lanțuri de magazine susțin că nu este neapărat o problemă de aprovizionare, ci mai degrabă cu modul de cumpărare. Oamenii își fac provizii de ulei și făină, cumpărând în cantități extrem de mari. Ulterior, astfel de produse sunt puse la vânzare la suprapreț, pe siteuri gen eBay.

Pentru a evita astfel de situații, proprietarii de magazine au decis raționalizarea uleiului de floarea soarelui. Acest lucru nu a fost deloc pe placul clienților, în unele cazuri fiind nevoie de intervenția Poliției pentru ca spiritele să fie calmate, notează antena3.ro.

Criza alimentară a băgat frica în oameni. Se cumpără fără măsură

Acest fenomen nu este prezent doar în Germania, ci și în magazinele din Italia sau Spania. Rafturile de zahăr, făină sau carne sunt luate cu asalt de clienți, speriați de creșterile de preț anunțate și o posibilă criză alimentară despre care vorbesc liderii europeni.

Oamenii nu mai țin cont de nimic și cumpără fără măsură de la fructe, carne sau ulei, până la produse de igienă. Magazine au decis să recurgă la raționalizarea mai multor alimente pentru a nu rămâne cu rafturile goale. Printre alimentele raționalizate se numără și uleiul. În Italia, o persoană poate cumpăra doar două sticle.

România nu se confruntă momentan cu o astfel de situație. Autoritățile au început să de-a asigurări cu privire la stocurile de alimente, precizând că există cantități suficiente și nu este niciun motiv de îngrijorare. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a precizat că sunt asigurate atât stocurile pentru alimente cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei.