Critic de artă, despre tabloul descoperit în Bulgaria: „Totul este cusut cu aţă albă”. Ce spune ministrul Culturii despre presupusa „comoară”

Critic de artă, despre tabloul descoperit în Bulgaria: „Totul este cusut cu aţă albă”. Ce spune ministrul Culturii despre presupusa „comoară” Sursa foto: Arhiva EVZ

Un tablou evaluat la zeci de milioane de euro şi care s-ar fi aflat, la un moment dat, în colecţia lui Nicolae Ceauşescu ar fi fost descoperit în Bulgaria, iar criticul de artă Adrian Buga a făcut câteva precizări despre întreaga poveste din jurul presupusei capodopere realizate de pictorul american Jackson Pollock.

În timpul unor percheziții la grupări criminale din Bulgaria s-a descoperit un tablou pe spatele căruia se afla semnătura lui Nicolae Ceaușescu. Potrivit primelor informații, lucrarea ar aparține celebrului pictor american Jackson Pollock, unul dintre cei mai influenți artiști ai curentului expresionist abstract.

Mai mult, tablou evaluat la zeci de milioane de euro şi care s-ar fi aflat, la un moment dat, în colecţia lui Nicolae Ceauşescu, iar criticul de artă Adrian Buga a oferit, în exclusivitate, detalii despre întreaga poveste din jurul presupusei capodopere realizate de pictorul american Jackson Pollock.

Potrivit guvernului bulgar, tabloul ar putea face parte din colecția de artă a fostului dictator comunist

Se estimează că Nicolae Ceauşescu ar fi intrat în posesia tabloului într-o vizită făcută în România de un preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Ar fi, astfel, două variante. Nicolae Ceauşescu ar fi primit tabloul în 1969, în timpul vizitei preşedintelui Richard Nixon, sau în 1975, în timpul vizitei preşedintelui Gerald Ford.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ar putea fi artă

Sursa foto: Facebook

Adrian Buga, critic de artă: „Această lucrare este semnată Jackson Pollock, nu este semnată de Jackson Pollock. Aici este cea mai importantă menţionare. Cel care declară că este o lucrare semnată de artist trebuie să fie Comitetul Pollock şi atunci lucrurile sunt destul de clare. Din punctul meu de vedere, aici este o nuanţă foarte, foarte fină, specială, legată mai degrabă de specialişti, de experţi în artă. Şi eu pot să fac o lucrare şi să o semnez Jackson Pollock şi atunci acea lucrare este o lucrare semnată Jackson Pollock. Nu este o lucrare de Jackson Pollock.

În primul rând trebuie să menţionez că avem de a face cu o poveste remarcabilă, aproape că este ruptă din scenariul filmului "Filantropica". Avem o mână artistică excepţională, un tablou al unui pictor fabulos de important pentru piaţa mondială a artei, Jackson Pollock, lider în America, din perspectiva artistică, şi atunci avem o cotă foarte mare, 20, 30, 40 de milioane. Avem un dictator din Europa de Est, iar pentru americani sau pentru restul lumii lucrul acesta contează foarte mult. Avem o poveste legată de o actriţă de la Hollywood. Deci, într-un fel, toate aceste scenarii mă fac să cred că intrăm într-o zonă extrem, extrem de subţire şi totul este, din punctul meu de vedere, cusut cu aţă albă”, a mai declarat criticul de artă.

Şi continuă: „Acest lucru încă din fotografie vă pot spune că am mari dubii. Nu am studiat lucrarea. Trebuia studiată lucrarea faţă-verso. Se poate face o analiză chimică destul de uşor, dar din perspectiva acesta mie îmi este greu să afirm că lucrarea a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu sau colecţiei Ceauşescu.

Nicolae Ceauşescu nu putea să aibă o lucrare de genul acesta

Gândiţi-vă că în arhivele CNSAS, fosta arhivă a Securităţii, există dosare întregi necercetate. Întâmplător am avut acces anul trecut şi anul acesta la ele. Acţiunea este numită Acţiunea Îmbogăţirea, dosarul Îmbogăţirea şi dosarul Patrimoniu. Acolo sunt relatate, cu nume şi cu prenume, toate persoanele de unde au fost confiscate obiecte de artă şi ulterior în ce colecţie au intrat, în special referindu-mă la colecţiile liderilor comunişti din anii 50, 60, 70. Deci, din punctul meu de vedere, Nicolae Ceauşescu nu putea să aibă o lucrare de genul acesta în colecţia lui pentru că majoritatea lucrărilor din colecţia lui Ceauşescu erau legate de acest filon mai degrabă românesc, referindu-mă la tablouri de Nicolae Grigorescu, de Petraşcu, de Pallady, etc”, mai spune criticul de artă.

Care va fi proba de aur ca să stabilim dacă este un Pollock veritabil?

Adrian Buga: „Proba de aur ... se poate face o analiză chimică, se poate face lucrul acesta şi în România, la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele. Partea proastă este că nu avem metru etalon ca să comparăm aceşti pigmenţi şi de multe ori lucrul acesta se vede. Este şi o analiză destul de complicată. Totuşi, din punctul meu de vedere, gândiţi-vă că până şi în America au fost foarte multe lucrări de genul acesta declarate originale şi, ulterior, prin analize chimice şi prin tot felul de teste şi comparări cu informaţiile vizuale din arhiva Pollock, s-a demonstrat că lucrările sunt false. Deci, chiar şi pe piaţa americană au fost situaţii de genul acesta”, a concluzionat expertul.

Reacţia ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu

Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu a anunţat că a avut o discuţie cu omologul bulgar privind tabloul recent descoperit al artistului american Jackson Pollock.

„Așa cum am anunțat public, ieri am avut o discuție cu ministrul bulgar al culturii privind situația tabloului presupus a fi al lui Jackson Pollock. Ministrul Nayden Todorov a revenit cu un mesaj, pentru care i-am mulțumit, în care îmi comunică imposibilitatea furnizării oricăror informații pe perioada desfășurării activității penale.

Totuși, am luat act de un interviu al ministrului de interne bulgar, Ivan Dermedzhiev, apărut în presa din țara vecină (bTV), interviu în care afirmă explicit că două grupuri de experți bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului și că există dovezi că acesta ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu.

Vom aștepta finalizarea anchetei și apoi vom solicita oficial informațiile necesare. În cazul confirmării celor două ipoteze, autenticitatea și legătura cu România, vom demara demersurile necesare, conform dreptului european și internațional, pentru repatrierea respectivei opere de artă”, a informat ministrul Culturii, potrivit observatornews.ro.