Republica Moldova. Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, din Republica Moldova, a participat, miercuri, 4 septembrie, la un eveniment important găzduit de Bruxelles.
Este vorba despre reuniunea anuală a think-tank-ului european Bruegel, de la Bruxelles, alături de Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea.
Cristina Gherasimov, discuții la Bruxelles, despre integrarea Republicii Moldova la structurile Uniunii Europene
În timpul acestor sesiuni s-a discutat despre extinderea Uniunii Europene și importanța acestui proces pentru Republica Moldova. Ca o garanție a prosperității, securității și păcii pe continent, după cum se afirmă într-un comunicat de presă ce a fost emis de Biroul pentru Integrare Europeană.
Cristina Gherasimov a afirmat că, pentru țara sa, nu există altă cale decât cea europeană. Iar parcursul trebuie să se încheie cu un succes, în ciuda obstacolelor.
„O Europă unită înseamnă o Europă mai puternică și rezilientă, capabilă să-și apere valorile democratice și cetățenii în actualul climat de incertitudine și de instabilitate globală. Tocmai de aceea, pentru Republica Moldova nu există alternativă la drumul european și vom continua să ne consolidăm democrația prin reformele pe care le facem”, a afirmat oficialul de la Chișinău.
Eforturi depuse de oficialii de la Chișinău pentru îndeplinirea obiectivelor legate de aderare
În ceea ce privește integrarea, ea trebuie să fie rezultatul progreselor pe care le înregistrează țara. Iar reprezentanții statului lucrează la reglarea mecanismelor impuse de aderare.
„Am vorbit și despre importanța unui proces de extindere a UE bazat pe merite, subliniind faptul că eforturile noastre urmăresc construcția unui stat modern, bine guvernat și cu o economie solidă, care să ofere o viață bună cetățenilor săi”, a conchis Gherasimov.
Două evenimente majore pentru viitorul Republicii Moldova sunt programate, la data de 20 octombrie. Este vorba despre alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE, care trebuie să certifice drumul european pe care a pornit țara.