Cristian Şofron, actor la Teatrul Nottara: "Emil Hossu era unul din stâlpii teatrului"
- Simona Ionescu
- 18 mai 2012, 23:26
Artistul vorbeşte despre viaţa din culise.
Cristian Şofron e actor la Teatrul Nottara de peste 25 de ani. Publicului larg îi este cunoscut din filmele lui Sergiu Nicolaescu sau din serialul "Toate pânzele sus". L-am rupt un pic din treburile cotidiene pentru a ne dezvălui cum este lumea teatrului Nottara fără regretatul actor Emil Hossu şi fără Mircea Diaconu, acum ministrul Culturii.
Evz: S-a schimbat ceva în viaţa teatrului dumneavoastră după plecarea de pe scenă spre "Raiul actorilor" a lui Emil Hossu? Iar acum, ministru fiind, a lui Mircea Diaconu, probabil prins în treburile politicii Culturii? Cristian Şofron: Aoleu, sper, sunt convins că Mircea Diaconu nu a plecat şi nu va pleca de pe scenă!!! Ar fi mare păcat în ce-l priveşte pe Mircea Diaconu ACTORUL! Despre Milu Hossu...nici acum nu-mi vine să cred că nu mai e lângă noi... Cu siguranţă, Teatrul Nottara a pierdut unul dintre stâlpii săi de rezistenţă. Energia lui Milu, chiar dacă unii nu prea agreau asta, a ţinut mult timp echilibrul în teatru. Personal, am pierdut un mare prieten, şi mi-e tare greu să mă învăţ cu gândul că nu-l mai am lângă mine şi nu voi mai avea umărul pe care să mă bazez în viitor. Milu era un om pe care te puteai baza. Îi datorez mult multe! Va avea întotdeauna un loc special în inima şi în sufletul meu.
Doamna Catrinel, soţia maestrului Hossu, a revenit la activitatea curentă, apare în aceleaşi spectacole? Da, Catrinel a reînceput să joace, dar numai ea ştie cum. Sunt convins că suferă enorm, nici n-ar putea fi altfel. Din câte ştiu eu, Milu era universul ei şi fără el...
Credeţi că veţi fi avantajaţi în vreun fel, actorii de la Nottara, fiindcă ministrul Culturii a plecat de pe scena acestui teatru? Glumiţi, nu? Desigur şi categoric Nu! Sunt convins că ministrul Mircea Diaconu se va apleca spre problemele adevarate, serioase ale Culturii, ale teatrului românesc. Teatrul Nottara este un teatru important, serios, care-şi va urmări destinul său. Are nevoie în continuare de oameni, de artişti de valoare, care să ducă mai departe tradiţia minunată şi, de ce nu, să o îmbogăţească artistic, spiritual. Pentru mine, Teatrul Nottara este mult mai mult decat un loc de muncă. Am debutat la Nottara pe cand aveam vreo 8-9 ani ( alături şi de Emil Hossu), am urcat pe scenă, în decursul anilor, alături de uriaşi actori. Aşadar mă doare şi mă face fericit ce se întâmplă acolo! Nu-mi este indiferent ce se întâmplă şi ce se va întampla la Nottara.
Ştiu că îi reprezentaţi pe actori într-un sindicat. Sunt probleme mari în lumea artistică? Ce credeţi că ar trebui să facă Primăria şi Guvernul ca să sprijine artiştii? Hmmm... pentru întrebarea asta ne-ar trebui mai multe pagini de interviu! Aşa este, sunt preşedintele unei uniuni sindicale ce are ca membri teatre din întreaga ţară. Suntem o structură sindicală recunoscută în ţară şi în străinătate. Suntem afiliaţi la Federaţia lnternaţională a Actorilor şi la BNS. Probleme mari? Şi da, şi nu! Cred că artiştii trebuie lăsaţi să-şi facă treaba pentru că, în general, şi-o fac bine. Trebuie sprijiniţi, menajaţi, pentru a putea creea cu adevarat. Trebuie întărit statutul artistului în cetate, poziţia lui în raport cu cetăţeanul. Cred că instituţiile de spectacole trebuie sprijinite şi ajutate să performeze. Teatrul românesc şi-a demonstrat în timp valoarea şi nu numai în ţară. Nu trebuie să pornim iar cu ideea "întâi să distrugem ( ceva valoros!), apoi vedem noi ce punem în loc". Nu cred că împrumutarea unor modele de afară, plantarea lor aiurea la noi, ar da rezultate pozitive.
Ce noutăţi oferă publicului bucureştean Teatrul Nottara în acest moment? Teatrul Nottara prezintă publicului spectacole minunate, de toate genurile, pentru toate gusturile, ca să vorbesc doar de ce se pregăteşte. Vă pot spune că aşteptam demult să lucram cu un regizor important cum este Victor Ioan Frunză şi se pare că anul acesta se va întâmpla. Va veni să monteze ceva la Nottara şi acest lucru bucură mult trupa. Diana Lupescu va monta un text important, de asemenea, Vlad Masaci. Aşadar, nu va trebui decât să veniţi să vedeţi spectacolele noastre! O să merite, vă asigur!
Imagine din filmul "Toate pânzele sus" CARTE DE VIZITĂ
CRISTIAN ŞOFRON
- Actor de teatru, televiziune şi film
- A debutat la numai 13 ani, în filmul "Atunci i-am condamnat
- pe toţi la moarte“, în regia lui Sergiu Nicolaescu
- Rolul cel mai cunoscut este cel al marinarului Mihu din serialul tv Toate pânzele sus.
- Este actor al Teatrului Nottara.
Nemuritorul Amza Pellea
Cea mai frumoasă amintire din cariera actorului Cristian Şofron este legată de Amza Pellea. Sufletul îi e plin de scene dragi, ba de pe scenă, ba din culise, ba din turnee. Dar a răspuns spontan la întrebare: "Cred că întâlnirea mea cu Amza Pellea , pe când aveam doar 8 ani, va rămâne de-a pururi cea mai dragă amintire. Lângă Amza am filmat "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte". Este o scena acolo..., scena în care Ipu - Amza Pellea se hotărăşte să moară, pe care n-am s-o uit niciodata!".
Cristian Şofron păstrează cu sfinţenie tot ce l-a legat de marii actori cu care a jucat în copilărie şi le povesteşte micuţilor lui, Sara şi Luca, câte lucruri excepţionale l-a învăţat Sergiu Nicolaescu. "Am debutat la Nottara pe cand aveam vreo 8-9 ani (alături şi de Emil Hossu)." declară Cristian Şofron