Cristian Preda: Invocarea Constituţiei pentru acordul cu FMI, ingenioasă, dar riscantă
- Adam Popescu
- 28 mai 2010, 16:24
Europarlamentarul Cristian Preda îl critică pe premierul Emil Boc pentru invocarea siguranţei naţionale care ar justifica reducerea salariilor şi a pensiilor.
Democrat-liberalul susţine într-o postare pe blogul personal că "invocarea articolului 53 din Constituţie pentru a justifica acordul cu FMI e ingenioasă, dar riscă să declanşeze o criză a regimului". "Dacă articolul 53 devine parte a unei politici de austeritate, atunci regimul se erodează singur, pentru că executivul e aşezat sub spectrul unui cataclism natural. Acest fapt va radicaliza adversarii săi, care vor fi bucuroşi să slăbească atât coaliţia, cât şi regimul. Publicul descoperă astfel încă o lacună a textului de la 1991, revizuit în 2003", scrie Cristian Preda pe blogul personal. Europarlamentarul punctează din nou faptul că actuala coaliţie de guvernare este fragilă. "Un deficit poate fi considerat o sursă de instabilitate, inclusiv cronică. Dar nu orice criză cere măsuri de excepţie. Cu atât mai puţin o criză politică, determinată de fragilitatea coaliţiei de guvernare…", notează Preda. Ponta: "Boc nu înţelege Constituţia" Declaraţiile lui Emil Boc, potrivit căruia măsurile dure de austeritate sunt justificate de articolul 53 din Constituţie, au stârnit numeroase reacţii, mai ales din partea opoziţiei. Liderul PSD Victor Ponta spunea ieri că articolul "fie a fost invocat greşit de premier, pentru că nu înţelege Constituţia, fie cu intenţie de preşedintele Traian Băsescu, care va folosi acest articol pentru a instaura un regim dictatorial". Articolul 53 din Constituţiei se referă la "restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi", în anumite perioade dificile pentru ţară, astfel:
- numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
- numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.