Cristian Ghinea, ministrul care a ratat atragerea miliardelor de la UE. Legături cu serviciile secrete și ONG-urile lui Soros

Cu rezultate catastrofale în ultimii ani, de când se perindă prin funcții publice importante, Cristian Ghinea rămâne un politician controversat.

După îndepărtarea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății, un alt ministru ține capul de afiș al scandalurilor. Este vorba despre Cristian Ghinea, omul care conduce Investițiile și Proiectele Europene.

Un rol extrem de important al trebui să joace Ghinea, membru USR, pentru că de el depinde Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 30,2 de miliarde de euro, bani europeni ce sunt alocați României pentru reforme structurale în toate domeniile.

Cristian Ghinea a dat-o în bară cu fondurile europene

Dar, proiectul imaginat de Cristian Ghinea a fost respins de Comisia Europeană, așa că țara noastră nu poate să acceseze aceste fonduri.

„Primele dezbateri publice pentru actualizarea PNRR, demarate târziu, abia pe 8 februarie, au cuprins teme specifice ONG-urilor: “Cum susţinem Noua Generaţie?”, “Politici pentru copii şi tineri, educaţie formală şi non-formală, oportunităţi”. Respectiv “Cum stimulăm dezvoltarea la firul ierbii”, scria jurnalista Ada Meseșan, într-un articol publicat pe evz.ro, la data de 11 februarie.

Cristian Ghinea s-a axat pe ONG-uri, care ar fi trebuit să primească aceste fonduri europene. „Este nevoie de implicarea reprezentanților ONG. Ai societății civile și mediului de afaceri în discuții reale și transparente. PNRR este, cu toate aceste proiecte ce vor fi incluse, șansa reală pentru modernizarea României”, spunea ministrul.

Eșecul proiectului care a fost respins de UE este pus de Ghinea pe seama celorlalte ministere. „u fost două informări în Guvern pe subiectul ăsta (fonduri europene – n.r.), ministerele au primit o listă de întrebări din partea noastră şi de decizii, unele au răspuns foarte bine, am făcut paşi înainte pe componente, altele însă trăiesc aşa, într-un dolce far niente şi acolo o să ne asumăm noi decizii”.

„Dat fiind volumul de muncă care mai stă în faţa noastră, o să schimbăm puţin logica”

„Să ştiţi că fiecare minister din România care a depus proiecte se bate ca un leu pentru proiectele sale. (…) Nu mă puneţi să bârfesc colegii din ministere şi nu este vorba despre decizii ale miniştrilor, este vorba de capacitatea acelor instituţii de a gândi într-o logică de proiect. Ce pot să vă spun este că, dat fiind volumul de muncă care mai stă în faţa noastră, o să schimbăm puţin logica.

De săptămâna viitoare încolo, MIPE (Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene – n.r.) va fi mult mai dur în a da termene, pentru că eu personal nu mai sunt dispus să răspund public pentru decizii care tărăgănează la alte instituţii”, s-a mai apărat Ghinea la Digi 24.

Acum, după ce proiectul său s-a dovedit a fi un eșec, el ca trebui să reimagineze acest plan falimentar în prima etapă. Și Cristian Chinea, la fel ca și Vlad Voicuelscu sau Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, au un punct comun. Sunt produse create de ONG-uri. Ghinea a făcut un master la Londra, plătit de un ONG finanțat de George Soros. Și a fost acuzat de foștii săi colaboratori de relații cu SRI și SIE.

S-a învârtit în funcții importante fără să aibă rezultate

Atunci când a revenit în România, Ghinea a pus bazele ONG-ului Centrul Român de Politici Europene (CRPE). De aici a ajuns consilier de stat în Cancelaria Guvernului Cioloș în anul 2015, apoi ministru al Fondurilor Europene în anul 2016.

În 2016  a candidat la Parlament din partea USR și a devinit deputat. În anul 2020 a obținut un nou mandat de deputat pe listele USR. În decembrie 2020 a devenit pentru a doua oară ministru în același portofoliu ca în 2016: fonduri europene.