Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cristian Ghinea, un alt Vlad Voiculescu. Doar mai corpolent
Cristian Ghinea, un alt Vlad Voiculescu. Doar mai corpolent

Cristian Ghinea, un alt Vlad Voiculescu. Doar mai corpolent

Eșecuri în lanț la guvernare. Produse de miniștrii USR-PLUS. Dar ale căror costuri morale și materiale le suportă toți oamenii.

La doar o săptămână și trei zile de la demiterea fulger a lui Vlad Voiculescu pentru mandatul dezastruos de ministru al Sănătății, hop un alt ministru progresist proiectează o criză. De data asta, economică și socială.

Comisia Europeană a respins cu două zile în urmă Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 30,2 de miliarde de euro, bani europeni alocați României pentru reforme structurale în toate domeniile. Responsabil pentru întocmirea PNRR este un ministru, cum altfel decât tot ONG-ist. Cristian Ghinea de la Proiecte Europene.

Patru luni a operat Ghinea PNRR care trebuia să concentreze proiectele venite de la administrațiile centrale și locale. Dar și proiectele avansate de mediul de afaceri, cel mai avariat de efectele lockdown-ului de anul trecut și de restricțiile secvențiale păstrate până în prezent.

Patru luni în care a tratat cu cine a vrut, cât a vrut și cum a vrut. A crăpat ușa ministerului pentru câteva proiecte ale celor din mediul de afaceri, a acceptat volens nolens proiectele administrațiilor de stat și ale instituțiilor  dar a deschis larg poarta pentru proiectele ONG-urilor. Iar  de transparența mult invocată de toți liderii progresiști ca practică ce ține doar de gena lor s-a ales praful.

Patru luni în care el a fost “stăpânul inelelor”. El stabilea, sub protecția șefului și prietenului său, vicepremierul Dan Barna, ce și câte proiecte prioritizează. Atitudine pentru care a fost criticat public și repetat de mediul de afaceri și, în spatele ușilor închise, de oficiali în frunte cu șeful statului.

Comisia Europeană a respins PNRR

Primul rezultat al produsului made in Ghinea&USR-PLUS l-am aflat cu toții, miercuri seara. Comisia Europeană, cea care analizează și acceptă proiectele cuprinse în PNRR l-a expediat pe Ghinea de la Bruxelles, la București, ca  să-și refacă temele.

Klaus Iohannis și premierul Cîțu au învelit imediat eșecul, în catifea. Motivele sunt clare: România pierde enorm în acest caz și PNRR trebuie refăcut rapid, până la sfârșitul lunii, adică până săptămâna viitoare, pentru a fi retrimis la Bruxelles. Iar un nou scandal în coaliția majoritară referitor la un alt ministru progresist neprofesionist, arogant și cu interese partizane ca și colegul lui proaspăt demis, Vlad Voiculescu, ar compromite urât actul de guvernare. Afectați pe toate planurile de pandemie numai asta nu le mai lipsea oamenilor să înghită.

Daunele eșecului ministrului progresist Ghinea sunt grele. Specialiștii economici se tem că această întârziere riscă să ne găsească în prag de iarnă cu PNRR neaprobat de Comisia Europeană dacă la el nu vor lucra rapid de data aceasta, profesioniștii.  Și nu progresiști captivați  doar de slogane electorale, turații politice agresive, multă impostură, interese grămadă și minciună groasă.

Banii europeni vin greu după aprobarea PNRR dar pleacă foarte ușor de unde au venit. România trebuie să folosească cele 30,2 miliarde de euro în cinci ani. Atât! Dacă nu reușește, Comisia Europeană îi retrage.

Ce ți-e Vlad Voiculescu, ce ți-e Cristian Ghinea?

Primul a fost un expandat public care era pe drum să bage Sănătatea, cu tot cu spitale, pacienți și bani, la morgă. Oamenii au apucat să-l cunoască. Al doilea a lucrat în umbră. Însă amândoi au costat și costă scump, societatea.

Niciodată, dar niciodată astfel de oameni nu-și vor recunoaște eșecurile. Nici ei, nici colegii lor de partid. Iar cei care îi contestă sunt taxați cu termenul de…“fasciști”. Termen atât de drag liderilor progresiști încât îl folosesc pe unde apucă. În discursuri parlamentare sau în expuneri în mass-media. Liderii USR-PLUS s-au specializat în bullyng. Bullyng politic cu partenerii lor din Guvern și cu cei din Parlament. Este practica aplicată frecvent de frații lor, progresiștii  din Vest.

Cum traduc progresiștii autohtoni,  bullyng? Prin concepte cu miros, cum se putea altfel, de neomarxism. “Revoluție” este cuvântul care stă fixat în culoarea roșu-portocaliu pe toate FB liderilor USR-PLUS: “Revoluția bunei guvernări”, “Facem revoluție până la capăt”.

La paritate cu conceptul adorat de Karl Marx, “revoluție”, se aliniază  expresiile “luptăm cu mafia și “desființăm tot”, expresii care triumfă pe cartoanele propagandistice postate pe paginile lor de FB. Valoroasele concepte “reformă” și “transparență” sunt trântite fără milă și fără conținut alături de formulările instigatoare.

Psihiatric, pare că este vorba despre agresivitate. Așa se înțelege mai bine exprimarea “intelectuală” a ministrului Cristian Ghinea de anul trecut când era un simplu europarlamentar: “Discuția despre creștin-democrație este vomitivă”. Sau licența literară la fel de “savantă” ca a lui Ghinea azvârlită ca pe maidan premierului Cîțu de un alt intelectual al progresiștilor, Cătălin Drulă: “zombie politic”.

Bine că sunt și ei buni la ceva. Dacă nu la gestionarea ministerelor pe care le-au dorit, atunci la propagarea agresiunii pe unde apucă. Pe cine credeau ei să sperie? Poate ciorile grupate  tot mai mult în ultimul timp în jurul gunoaielor din sectorul 1 al Capitalei gestionat de o altă progresistă revoluționară, primarul Clotilde Armand.

Agresiune au vrut, agresiune au primit.

De unde se așteptau mai puțin. Exact de la susținătorii lor  radicalizați chiar de ei, de  demnitarii progresiști. După ce le-au promis public simpatizanților că vor dărâma Guvernul pentru că “diamantul Vlad Voiculescu” a fost expulzat scurt din vârful ministerului Sănătății, deși ei știau bine că nu au nici un chef să abandoneze Puterea, au rămas înșurubați pe loc. Susținătorii lor s-au inflamat rău . Ei doreau revoluție, așa cum li s-a promis. Adică, miniștrii USR-PLUS să iasă de la guvernare. Să revină în tranșee. Nu să joace o Horă a Unirii oțetită exact cu cel pe care l-au linșat verbal la comun. Premierul Cîțu.

Efectul întoarcerii cu coada între picioare al miniștrilor progresiști la masa Guvernului după doar 24 de ore de la demiterea “diamantului” a stârnit o furtună nebună pe FB. Încărcați cu violență de atata timp de idolii lor, susținătorii radicalizați le-au cerut vehement să se ridice imediat din fotoliile din Palatul Victoria și să plece. Pauză. Atunci i-au acuzat de lașitate. Și în final, osteniți, majoritatea susținătorilor înfocați i-au amenințat că nu îi mai votează la următoarele alegeri.

Semeni vânt, culegi furtună. Dacă progresiștii nu cunosc proverbele vechi, românești… Lor nu le prea plac tradițiile și cultura și istoria și valorile creștine ale țării în care guvernează. Ghinion.

O singură voce subțirică s-a auzit din corul bezmetic al demnitarilor progresiști ipocriți și al susținătorilor lor radicalizați. Cea a deputatului USR-PLUS Tudor Benga: “Nu prea aud alegători ai PNL-ului vociferând la Cîțu sau la Orban (…) Aud însă o grămadă de voci de la alegătorii noștri care ne zic să ne băgăm mințile în cap, că nici Vlad Voiculescu nu e fără de prihană, și să ne vedem frumușel de treabă că mai nimeni din afara partidelor n-are chef de circotecă politică acum, ci de scos țara din pandemie.”

Cristian Ghinea, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Stelian Ion nu vor avea prea curând soarta lui Vlad Voiculescu. Deși și acțiunile lor la guvernare sunt tot doar în beneficiul personal: folosirea Puterii și a avantajelor ei și campanii de imagine pro domo. Fără beneficii pentru actul de guvernare. Pentru oameni.

Dar îi așteaptă la cotitură exact cei care și-au pus speranțele în ei. Susținătorii lor moderați au încă îngăduință și așteptări. Suporterii radicalizați, câți au mai rămas pe baricade după criza fake pe care au montat-o liderii USR-PLUS dintr-un orgoliu isteroid așteaptă în continuare revoluția promisă. Aceea de culoare roșie.