Cristian Cioacă nu a reușit să păcălească „detectorul de minciuni”. Iată dialogul din testul pe care l-a picat

Cristian Cioacă nu a reușit să păcălească „detectorul de minciuni”. Iată dialogul din testul pe care l-a picatCristian Cioaca. Sursa: Arhiva EVZ

Au trecut aproape 16 ani de când avocata Elodia Ghinescu a dispărut brusc.  Ancheta a fost anevoiasă fiindcă soțul Elodiei era polițist în Brașov și a anunțat dispariția târziu. Anchetatorii au demonstrat că a șters urmele omorului. Azi, Cioacă așteapta să fie eliberat de instanță.

Ancheta a fost condusă de procurorul Marius Iacob și de colonelul Viorel Vasile de la IGP. Cazul Elodia a căpătat un răsunet mare în țară la vremea aceea. S-au găsit tot felul de probe, mai puțin cadavrul Elodiei.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procuror, „în noaptea de 29 spre 30 august 2007, pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care poliţistul Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia.

Pe 19 iunie 2014, Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat definitiv pe Cristian Cioacă la 15 ani şi 8 luni de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, în dosarul în care a fost judecat pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu. Iniţial, la instanţa de fond, el primise o condamnare de 22 de ani de închisoare.

Acum, după ce a ispășit jumătate din pedeapsă, Cioacă are depus în instanță dosar prin care cere eliberarea din penitenciar. Azi așteapta decizia finală. Instanța din Pitești a respins acțiune și Cioacă rămâne în continuare în pușcărie.

La ”detectorul de miniciuni”, când a fost întrebat dacă a omorât-o pe Elodia, Cioacă a mințit

În timpul anchetei, polițistul Cristian Cioacă a fost testat la poligraf, celebrul „detector de minciuni”. După cum se știe, testul nu se materializează în probă în dosarul ajuns la instanța de judecată, dar indică polițiștilor și procurorilor cu cel fel de suspect au de a face.

Iată dialogul cu psihologul criminalist:

1 – Te numești Cristi? – DA

2 – Ai de gând să minți la acest test referitor la acest caz? – NU

3 – Te-ai gândit vreodată să omori pe cineva? – NU

4 – Miercuri, 29.08.2007, tu ai omorat-o pe Ghinescu Elodia Marilena? – NU

5 – Locuiești în Arad? – NU

6 – Înainte de 2004, ai rănit vreodată grav pe cineva în mod intenționat? – NU

7 – În noaptea de 29/30.08.2007, vie sau moartă, tu ai transportat-o undeva pe Ghinescu Elodia Marilena? – NU

8 – Ai fost vreodată atât de nervos încât să vrei să omori pe cineva? – NU

9 – Vie sau moartă, știi unde este acum Ghinescu Elodia Marilena? – NU

10 – Ai împlinit 40 de ani? – NU

Pe baza diagramelor poligraf, specialistul criminalist a reținut că la întrebarile 4,7 și 9, relevante cauzei, s-au „produs note specifice comportamentului simulat în traseele fiziologice (inervare neuromusculară la nivel toracic și abdominal, bioelectric GSR, tensiune arterială) dupa cum urmează: modificări ale nivelului de bază; creșteri în amplitudine și durată a curbei bioelectrice; modificarea tensiunii arteriale.”

În baza celor constatate, concluzia Raportului de constatare tehnico stiintifica nr. 67042 din 21.09.2007 a fost următoarea: „Pentru răspunsurile numitului Cioacă Constantin Cristian la întrebările relevante ale cauzei au fost evidențiate reacții specifice comportamentului simulat.” Cu alte cuvinte, subiectul testului poligraf a mințit!

Fragmentul de mai sus face parte dintre probele care arată de ce procurorul Marius Iacob și echipa de polițiști judiciariști de la București l-au considerat vinovat pe polițistul Cristian Cioacă de moartea Elodiei.