Cristian Bușoi solicită CE să reglementeze prețurile la energie. „Trebuie să rămânem uniți în fata șantajului energetic”

Cristian Bușoi solicită CE să reglementeze prețurile la energie. „Trebuie să rămânem uniți în fata șantajului energetic” Sursa foto: EVZ

Președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi, solicită Comisiei Europene să propună la nivel comunitar un sistem de reglementare a prețurilor în funcție de fiecare tehnologie. De asemenea, Bușoi susține că sistemul trebuie să funcționeze pentru toate țările membre.

Europarlamentarul român a transmis că în calitate de Președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European va sprijini, în limita atribuțiilor instituționale pe care le are, adoptarea unor măsuri rapide. Acestea au ca scop stabilizarea situației sectorului energetic european și să consolideze siguranța energetică a Uniunii Europene.

Europa are nevoie de un plan realist de optimizare a consumului de energie electrică, fără a perturba activitatea economică și socială, susține Cristian Bușoi. Politicianul a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care a explicat toate aceste lucruri.

„Este nevoie de un nou design al pieței de energie”

Cristian Bușoi a precizat că „Insist că este nevoie de un nou design al pieței de energie, care să răspundă provocărilor actuale și viitoare ale sectorului și invit Comisia Europeană să propună rapid cu un plan de modificare legislativă în acest sens”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, politicianul consideră că actuala metodologie a prețului marginal crește artificial facturile, legând prețul gazului natural de cel al energiei electrice. În același timp, el este convins că o astfel de schimbare nu va afecta investițiile în sectorului de producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon și nici planurile UE deja stabilite pentru 2030.

Așadar, euro-parlamentul român a solicitat, până la adoptarea unui nou design de piață, Comisiei Europene să propună la nivel comunitar un sistem de reglementare a prețurilor în funcție de fiecare tehnologie. De asemenea, acest sistem trebuie să funcționeze pentru toată Uniunea Europeană.

Cum trebuie calculat prețul la energie reglementat

Mai mult decât atât, Bușoi a explicat și cum ar trebuie Comisia Europeană să calculeze un preț reglementat maximal la nivel comunitar. Așadar, politicianul a precizat că acest nivel trebuie stabilit și în funcție de puterea de cumpărare din statele Europei Centrale și de Est. În plus, un nivel de 200 euro/MW este mult prea mare susține Bușoi. În acest context, politicianul român mai solicită Comisiei Europene să recomande un sistem de sprijin social pentru consumatorii afectați de situația din energie, care să fie eficient și acceptat la nivel comunitar.

Gigantul rus Gazprom a lansat recent un videoclip dramatic, care ilustrează potențialul impact a lipsei gazelor pentru Europa – „Iarna va fi grea” – la câteva zile după ce a anunțat oprirea pe termen nedeterminat a Nord Stream 1. Filmul Gazprom prezintă, pe un fundal muzical intens, o Europă acoperită de zăpadă și cuprinsă de frig, ipostaze ale conductei Nord Stream și o imagine grăitoare a gazului care se oprește.

Șantajul energetic din Rusia

„Trebuie să rămânem uniți în fata șantajului energetic venit dinspre Rusia și să implementam sancțiunile deja decise, dar și strategia RePowerEU, care ne va ajuta să câștigăm independența de gazul rusesc. Trebuie să comunicam corect și să analizăm în profunzime măsura de plafonare acum numai a gazului de proveniență rusească”, a mai spus Bușoi,

De asemenea, el consideră că este important ca Europa să evite să exonereze Gazprom de obligațiile contractuale de a livra gaz natural. Mai mult decât atât, el susține că UE nu trebuie să le ofere niciun pretext de a opri total fluxul de gaz, în această iarnă.

Miniștrii energiei din țările UE vor discuta propunerile în cadrul unei reuniuni de urgență care va avea loc vineri, nouă septembrie, în contextul în care unele țări din UE sunt reticente în privința plafonării prețurilor la gazele rusești.