Cristian Buşoi, despre candidatura la primăria Capitalei: A fost un sondaj mare al INSCOP, cel mai mare potenţial l-ar avea candidatura mea
- Andreea Udrea, consultant politic
- 10 decembrie 2015, 14:55
Într-un interviu acordat Adevărul, candidatul desemnat al PNL pentru primăria Capitalei, Cristian Buşoi, a afirmat că, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la nivelul municipiului Bucureşti, dintre toţi liberalii înscrişi în cursa internă, cel mai mare potenţial îl are candidatura sa.
"Şedinţa de ieri a fost de fapt reuniunea Comitetului Executiv al Bucureşti. A fost de fapt încheierea unei întregi proceduri şi proces care a îneput anul trecut. Au fost patru membri ai PNL care şi-au afirmat intenţia. A dorit Ludovic Orban, Petre Roman şi deputatul Costică Canacheu. Fiecare a încercat să-şi facă o mini-campanie. Au adus argumentele lor, şi-au prezentat proiectul. În octombrie-noiembrie a fost un sondaj mare al INSCOP, pe 4. 200 de subiecti, iar concluzia privind Primăria a fost că cel mai mare potenţial l-ar avea candidatura mea. Sigur, fiecare avea un plus si un minus. Unii aveau notorietate mai mare. Desigur, Petre Roman era mai cunooscut. Dar la mine era un potenţial de creştere mai mare. La întrebarea spontană: pe cine aţi prefera?, chiar dacă eram mai puţin cunoscut, cea mai mare parte a respondenţilor m-au indicat pe mine din rândul candidaţilor PNL. Am fost onorat să fiu în competiţie alături de oameni care au făcut ceva în România. Decizia şi recomandarea copreşedinţilor a fost candidatura mea. Statutar, candidaturile trebuie validate de Biroul Politic Naţional, dar preferenţile filialelor, de cele mai multe ori, au fost aprobate. Ne-am hotărât ca în luna februarie să mai facem o cercetare să vedem cum stăm, să vedem cum e receptată o anumită candidatură. Vizăm şi zona nehotărâţilor în sondaj, cei care preferă candidaţii PNL. Apoi, vin termenele legale de depunere a candidaturilor. Alegerea noului primar va fi extrem de strânsă. Va fi o luptă cu sufletul la gură, până în ultimul moment", a spus Buşoi, într-un interviu acordat Adevarul.
Europarlamentarul a adăugat că se bazează pe o bună colaborare cu noul şef al PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu.
"Mă bazez pe buna colaborare cu Cătălin Predoiu, cum le sunt recunoscător şi celor doi copreşedinţi care îşi încheie mandatul vineri: Atanasiu şi Boagiu. Vom lucra bine împreună. Care sunt punctele slabe şi punctele tari pe care le aveţi? În primul rând, vreau să subliniez că este o responsabilitate foarte mare candidatura la Primăria Capitalei. Nu e bătălie de orgoliu personal, ci o responsabilitate. Va avea un impact asupra întregii campanii locale. Are o conotaţie simbolică. Este cea mai vizibilă confruntare din perioada electorală. Bătălia pentru Bucureşti ar putea întări şansele şi altor candidaţi din mediul urban. În multe oraşe mari, în municipii, poate avea o oarecare influenţă, în condiţiile în care PNL îşi joacă soarta la parlamentare. PNL trebuie, obligatoriu, să fie pe primul loc. Lucrul acesta va fi influenţat de modul cum va fi percepută partea de alegeri locale. Va fi şi o valorizare simbolică: cine ia Bucureştiul, Clujul, Constanţa, Iaşiul, Timişoara. În ceea ce priveşte sondajul intern al PNL, partea încurajatoare e că PNL se află pe primul loc al preferinţelor bucureştenilor. Avem un scor bun. În condiţiile în care avem 5 competitori pe partea dreaptă, faptul că suntem în faţa PSD, e încurajator. Cel mai important lucru care trebuie îndreptat este notorietatea. Nu am avut o funcţie vizibilă. Am fost o scurtă perioadă şef al Casei de Sănătate, nu am fost primar sau altceva cu vizibilitate. Chiar şi în mediul online am făcut eforturi susţinute pentru creşterea notorietăţii. Probelma e că legea nu vă dă voie să investiţi foarte mulţi bani pentru publicitate. Un foarte mare minus pentru candidaţii noi este că nu mai e permis panotajul, afişele outdoor. Aici este o problemă. Bucureştiul, totuşi, e format din oameni informaţi. Am de gând să merg în toate locruile importante din Bucureşti. În cartiere, în zone în care oamenii nu au apetitul pentru politică. Tot ceea ce înseamnă membrii PNL Bucureşti, responsabilizaţi pe sectoare, să folosească aceste 6 luni de zile pentru a merge cu mesajul către oameni. Acesta e avantajul partidelor mai mari faţă de partidele mici sau mişcări, iar PNL trebuie să profite", a punctat Buşoi.
În privinţa candidaţilor la sectoare, Buşoi a spus că cel mai probabil, aceştia vor fi numiţi în luna ianuarie.
"Candidaţii la sectoare vor fi stabiliţi cel mai probabil în ianuarie. Sunt membru al comitetului pentru Bucureşti. Pot spune un punct de vedere. Sunt mulţi colegi din Bucureşti care au experienţă. Încă mai testăm nişte persoane în sondaje. Au existat şi cercetări pe sectoare şi lucrurile acolo sunt deschise. Vă pot spune că cei care au fost destul de activi în această perioadă de competiţie internă s-au făcut mai cunoscuţi. Mă refer aici la Ovidiu Raeţchi, a cărui candidatură e consolidată. Dar sunt cunoscuţi şi Diana Tuşa, Dan Popescu. Şi ei au reuşit să-şi mai crească din notorietate", a mai spus Buşoi.