Cristi Danileţ: "Unor politicieni le e frică de confiscarea averilor ilicite"
- Virgil Burl ă
- 21 martie 2012, 23:30
Judecătorul Cristi Danileţ explică motivele pentru care noua strategie anticorupţie are şanse de reuşită.
Magistratul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al magistraturii (CSM) crede că nu se vor găsi bani pentru implementarea tuturor prevederilor programului şi că promovarea noii strategii a Guvernului, chiar în aceste zile, este rezultatul vizitei la Bucureşti a reprezentanţilor Comisiei Europene. Oficialii europeni monitorizează România sub aspectul respectării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). EVZ: Care este pozitia CSM faţă de noua strategie anticorupţie aprobată de Guvern ? A fost consultat CSM în legatură cu această nouă abordare? Cristi Danileţ: Consiliul a fost consultat, chiar am făcut şi propuneri. Totuşi, în document nu se regăseşte nimic în legătură cu incompatibilităţile pentru judecătorii care analizează dosare făcute de structuri care au anchetat rude ale respectivilor magistraţi. şi nimic despre eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţii condamnaţi pentru corupţie.
Prevenirea, educaţia şi combaterea sunt elemente necesare, dar şi suficiente pentru conducătorii de instituţii în lupta împotriva corupţiei? Desigur. Noi, la CSM, am şi implementat la nivel de instituţie o strategie de întărire a integrităţii. În ultimii ani s-a pus mare accent pe combaterea corupţiei în detrimentul prevenirii fenomenului. Avem nevoie de multă transparenţă şi de înlăturarea monopolurilor. Mai întâi trebuie să prevenim şi apoi să combatem. Ce presupune noţiunea de teste de integritate în instituţiile publice şi cine este în masură să le pună în practică? Testul de integritate este un mecanism foarte eficient prin care un funcţionar este provocat de un coleg "sub acoperire" sau de un şef şi se testează dacă este dispus să ia sau nu mită. Bineînţeles, în cazul în care un funcţionar "cade în plasă" acest lucru nu se poate constitui într-o probă pentru un dosar penal deoarece fapta a fost provocată. Dar poate fi un indiciu suficient pentru mutarea respectivului într-un alt post sau chiar sancţionarea sa disciplinară. RETICENŢĂ
Parlamentarii tărăgănează legea
Nu este prematură propunerea de confiscare a produsului infracţiunii în condiţiile în care legislaţia este deficitară în acest sens? Este un proiect de lege în Parlament în acest moment, propus de un an de zile, care are ca scop confiscarea extinsă a averilor ilicite, însă se tărăgănează adoptarea lui. Cred că nu există voinţă politică suficientă, unii politicieni se tem să nu devină victime ale propriei legi. La o primă vedere, noua strategie anticorupţie este superioară celorlalte? Începută în 2001, strategia anticorupţie a ajuns la nivelul al patrulea. Până acum nu s-a pus accent pe latura prevenţiei şi de informare a populaţiei. Personal, cred că orice strategie împotriva corupţiei trebuie finanţată şi temerea mea este că actualul Guvern nu-şi poate permite să finanţeze toate măsurile din strategie. Am impresia că aceste măsuri au fost adopate tocmai acum deoarece reprezentanţii Comisiei Europene sunt la Bucureşti şi monitorizează România sub aspectul MCV. "Orice mijloc de denunţare a faptelor de corupţie este important. Dacă sunt mijloace anonime de anunţare, cu atât mai bine" CRISTI DANILEŢ, judecător DEZBATERE PUBLICĂ
Ce prevede noua Strategie Naţională Anticorupţie
În şedinţa de marţi, Guvernul a aprobat noua Strategie Naţională Anticorupţie (SNA) 2012 – 2015, documentul Ministerului Justiţiei fiind supus dezbaterii publice. Noua strategie propune o schimbare de abordare, plecând de la premisa că orice nou dosar ANI sau DNA constituie un eşec al managementului instituţiei de a preveni incidentele de integritate.
În acest sens, ca noutate, se introduce cu titlu experimental în instituţii publice testele de integritate ca măsură exclusiv administrativă de evaluare a respectării standardelor etice de către funcţionari. În acelaşi timp, noua Strategie propune modificarea procedurii de ridicare a imunităţii membrilor Parlamentului şi soluţionarea acestor cereri în termen de cel mult 72 de ore.
Noua Strategie propune şi modificarea cadrului legislativ referitor la finanţarea partidelor politice în vederea asigurării publicităţii surselor de finanţare a activităţii partidelor politice şi a cheltuielilor efectuate. Oferirea de cadouri /foloase materiale în schimbul voturilor fiind sancţionată.