Cristi Dănileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii: "Niciun politician condamnat nu recunoaşte că-i vinovat"

Cristi Dănileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii: "Niciun politician condamnat nu recunoaşte că-i vinovat"

Judecătorul spune că, până în 2004, nu au fost dosare cu politicieni şi oameni de afaceri.

Judecătorul Cristi Dănileţ, cel mai tânăr membru din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), explică pe scurt care este mesajul instanţelor de judecată, prin prisma ultimelor condamnări: corupţia este inacceptabilă şi va fi sancţionată aspru.

EVZ: Politicienii fac presiuni asupra justiţiei? Cristi Dănileţ: Da, se fac astfel de presiuni. Sunt mai multe metode, de cele mai multe ori se foloseşte mass-media. Se încearcă să se strice încrederea în justiţie, atacând hotărâri judecătoreşti, dar şi pe seama judecătorilor şi procurorilor. Încearcă să inoculeze populaţiei ideea că dosarele sunt instrumentate politic, tocmai să îşi justifice, dacă este cazul, condamnarea. Dacă un politician va fi condamnat, el va spune că a fost vorba de un dosar politic. Nu am întâlnit un politician condamnat care să recunoască că este vinovat. În ultima perioadă, instanţele au dat mai multe decizii de condamnări în dosare de mare corupţie. Care este mesajul transmis opiniei publice? Dosare deschise în 2005-2006 sunt aproape de finalizare în instanţă. Mesajul este că magistraţii, cât timp sunt independenţi, pot să aplice legea, indiferent de poziţia ocupată de inculpat în statul român. Înainte de 2004 nu au existat dosare cu politicieni şi oameni de afaceri. Cariera judecătorilor şi a procurorilor era gestionată de politicieni. După 2004, lucrurile s-au schimbat sub perspectiva aderării la UE şi sub presiunea Comisiei Europene. Din 2005, procurorii şi judecători sunt independenţi. S-au deschis anchete împotriva unor parlamentari, miniştri sau magistraţi.

Credeţi că strategia aleasă de avocaţii lui Adrian Năstase a fost greşită în ceea ce priveşte imaginea publică a acestuia? Dacă avocaţii au avut impresia că dacă apar în mass-media pot pune presiune pe judecători şi procurori, s-au înşelat.

Sunt magistraţi care se plâng la CSM de presiuni, sau la colegii din instanţă? Sunt cazuri în care magistraţii solicită apărarea independenţei, atunci când în mass-media se fac presiuni asupra lor pentru intimidarea lor şi influenţarea actului de justiţie. În cazul dosarelor de corupţie în care s-au dat achitări definitive, de exemplu senatorul PNL Paul Păcuraru, procurorii trebuie cercetaţi disciplinar? Cercetarea se face numai în anumite situaţii. Faptul că există achitări nu înseamnă că un procuror este culpabil. Unele dosare, mai ales cele de corupţie, sunt complexe, uneori probele în momentul trimiterii în judecată sunt temeinice.

Ulterior, în timpul judecăţii, se pot schimba. Sunt martori care îşi schimbă declaraţia sau înscrisuri oficiale care apar, peste noapte, în dosarele penale. Sincope în activitatea  poliţiştilor

Mai multe dosare de mare corupţie sunt aproape de prescriere, iar avocaţii apelează la diverse tertipuri pentru a amâna procesele. Cristi Dănileţ spune că cele mai folosite metode sunt cele în care se cere expertiza audio-video a înregistrărilor, procedură care durează foarte mult. Cât despre trecerea poliţiştilor judiciari la Ministerul Public, magistratul spune: "Nu e firesc ca procurorul să instrumenteze ancheta într-un dosar cu ajutorul unor poliţişti. Aceştia sunt subordonaţi sau controlaţi politic. Modul în care s-a pus în executare hotărârea de condamnare în dosarul «Trofeul Calităţii» arată că sunt sincope în activitatea poliţiştilor". 1,7 milioane de dosare au fost înregistrate la Parchetul General în 2011 şi au fost soluţionate 600.000 "Sunt martori care îşi schimbă declaraţia sau înscrisuri oficiale care apar, peste noapte, în dosarele penale", susţine Cristi Dănileţ

CARTE DE VIZITĂ CRISTI DĂNILEŢ Membru în CSM din partea judecătorilor

  • Magistrat din anul 2011, a ocupat funcţia de vicepreşedinte la Judecătoria Oradea.
  • Cordonator al Comisiei "Transparenţă şi Integritate" din CSM.
  • Este practicant de arte-marţiale, karate tradiţional, a obţinut centura neagră 1 Dan.
  • Are 37 de ani.

Citiţi şi:

  • Ingerinţe fără precedent în justiţie. Plenul CSM: "Legea este egală pentru toţi!"
  • "Adrian Năstase a fost încătuşat după ce s-a împuşcat"

Ne puteți urmări și pe Google News