Andi Cristea: Au existat o serie de neregularități care au viciat rezultatul final al alegerilor prezidențiale din 2009

Andi Cristea: Au existat o serie de neregularități care au viciat rezultatul final al alegerilor prezidențiale din 2009

Reprezentantul PSD în Biroul Electoral Central pentru secțiile de votare din străinătate la alegerile prezidențiale din 2009, Andi Cristea, a declarat astăzi, la audierea în comisia de anchetă a scrutinului prezidențial din 2009, că „au existat o serie de neregularități care au viciat rezultatul final al alegerilor”.

„În 2008, procesul electoral, organizarea votului în afara țării a fost coordonat la nivelul Ministerului de Externe de către Secretarul General, adică o persoană neafiliată politic. În 2009, a fost coordonat la Ministerul Afacerilor Externe, de către domnul secretar de stat, Eugen Tomac. Am un set întreg de documente pe care le-am adus. Primul se referă la o adresă pe care domnul secretar de stat, Eugen Tomac, o trimite către domnul Mircea Geoană, la 30 octombrie 2009. (...)  Era o problemă, pentru că partidele care participă la alegeri au obligația de a trimite datele reprezentanților lor către Biroul Electoral din străinătate, nu către Ministerul de Externe, așa cum domnul Tomac a solicitat”, a precizat Cristea. 

„Practic, domnul Tomac solicita PSD datele reprezentanților din secțiile de votare, fără ca adresele secțiilor să fie cunoscute”, a mai spus Cristea.

El a adăugat că „am avut informația pe care nu am putut să o confirm, în primul tur al prezidențialelor, că undeva în SUA o secție de votare era organizată la domiciliul, practic, al unui reprezentat PDL”.

„În afara țării, din câte cunosc, incinta a fost supravegheată video doar acolo unde existau secții de votare în ambasade și consulate. În săli de sport, săli de cinema nu a existat camere video”, a explicat Andi Cristea.

El a menționat că „pe parcursul zile de duminică, turul al doilea al alegerilor, am primit numeroase telefoane din partea reprezentanților noștri care îmi aduceau la cunoștință nereguli. Poziția mea a fost invariabilă. Reprezentanții noștri trebuiau să se adreseze în scris Biroului Electoral din străinătate. A existat o discrepanță între numărul de apeluri și adresele efective, înregistrate și trimise către Birourile electorale din străinătate, acestea au fost mai puține”. 

Cristea a subliniat că, „în afara țării, în procesul electoral, din punctul meu de vedere, pe baza documentelor, eu cred că au existat o serie întreagă de neregularități care au viciat rezultatul final al alegerilor”.