Cripta lui Dolănescu, "vedeta" nopţii albe de la Bellu

Cripta lui Dolănescu, "vedeta" nopţii albe de la Bellu

Sute de bucureşteni s-au plimbat sâmbătă noaptea prin Cimitirul Bellu din Capitală, deschis pentru prima oară în cadrul evenimentului anual "Noaptea albă a muzeelor".

Inclus pe harta necropolelor monumentale ale Europei, Cimitirul Bellu a fost deschis, sâmbătă noaptea, pentru bucureşteni. Sute de oameni s-au plimbat printre morminte, au ascultat în faţa bisericii concertul unui cvartet ori au privit desenele unor copii de şcoală generală, prezentate într-o ex po ziţie pe aleea principală.

Organizatorii au împărţit la intrare pliante cu harta celor mai importante puncte ale cimitirului şi, pe aleile slab luminate, au "semnalizat" mormintele oamenilor celebri cu lumânări aprinse.

"Pe trotinetă, că pe jos ne dor picioarele"

Ne puteți urmări și pe Google News

Pensionarii s-au împiedicat pe alei de grupurile de tineri care au venit în vizită la mormântul lui Ion Dolănescu pe trotinete sau pe role. Emoţionaţi de momentul absolut înălţător de a-i sta aproape maestrului, bătrânii şi-au găsit timp să-i apostrofeze pe puş ta nii care ocupau aleea şi aprin deau brichete aproape de piatra funerară ca să se convingă că acolo doarme, de vreo doi ani, cunoscutul solist.

"Mergem pe trotinetă că ne dor picioarele", i-a răspuns un tânăr unei femei ocupate să îndepărteze câteva frunze de lângă bustul maestrului. "Mai eşti şi nesimţit!", a venit replica acesteia. Apoi a explicat grupului că "la înmormântarea lui au venit sute de mii de români": "La Ateneu s-a făcut pelerinaj trei zile. Au stat la coadă ca la un sfânt".

Indicaţiile despre drumul spre cripta lui Dolănescu erau aceleaşi - "Tot înainte, vezi un bust kitsch aşezat pe un mileu". Bustul însă a fost şi motiv de dezbatere pentru bătrânicile venite la discuţii. "E ăla de-l avea în casă şi Ionuţ. A spus la «Acces Direct» că a dat 50.000 de euro pe el. L-a furat de

ci...". De fapt, mormântul lui Ion Dolănescu a fost cel mai căutat. O vizitatoare îl ratase totuşi la prima raită. "Ia uite, Vasile! L-am găsit pe Dolănescu. Nu-i aşa că-i frumos". Vasile a ajuns-o din urmă, a aprins lanterna telefonului şi a dezamăgit- o: "Nu e ăsta. Manolescu scrie, nu vezi?"

Doamna s-a îndepărtat tristă, după ce a încălecat câteva pietre funerare ca să ajungă la mormânt. "De aia nu era frumos. Da’ mă duci la Dolănescu?".

Ca la inventar: Amza Pellea, Pintea şi Gina Patrichi

Aleea Artiştilor a fost cea mai aglomerată. Bliţurile aparatelor, aprinse din secundă în secundă din dorinţa bu cu reş tenilor de a se fotografia cu mormintele, au luminat cimitirul.

"Ia uite-l pe Amza Pellea! La Pintea am fost, la Gina Patrichi am fost, hai la Eminescu şi-apoi acasă", spunea un bu cureştean grăbit să termine de bifat o listă personală. Mormântul lui Cristian Paţurcă, amplasat într-un colţ de alee, a fost strivit de picioarele vizitatorilor care au vrut să scurteze drumul spre "actori".

Agenţii de pază şi-au asumat rolul de ghizi, întrebând pe oricine: "Da’ pe cine căutai?". Iar cavourile au prilejuit exclamaţii. "Ce mişto!", ziceau unii vizitatori la monumentele încadrate de statuete şi de luminile lumânărilor. Străinii s-au minunat şi ei şi-au poposit pe băncuţele din beton, întrebându-se la ce sunt bune "casele" şi, dacă, uneori, stă cineva în ele.