"În niciun caz nu suntem pe marginea prăpastiei în privința relațiilor internaționale sau a statului de drept în România. Fără a discuta situația din Ungaria, știm bine cu toții că anumite politici ale domnului Orban au fost puse în dicuție în Parlamentul European. Domnul Orban s-a dus acolo foarte țanțoș, însă nimeni n-a vorbit despre faptul că Ungaria ca despre un stat aflat deasupra prăpastiei sau izolat", a declarat Crin Antonescu.
"Ca președintele României să dezinformeze cetățenii pentru a ataca un Guvern este un gest iresponsabil. Este dreptul fiecărui președinte al României să garanteze toate instituțiile statului de drept. Democrația e o stare de lucruri greu de atins și care trebuie apărată în fiecare zi, dar ce a făcut în seara asta Traian Băsescu este de neadmis", a mai spus liderul USL.
Antonescu a susţinut că "Traian Băsescu a dezinformat naţiunea română" în ceea ce priveşte decizia Comisiei LIBE din Parlamentul European.
"Este o minciună fără precedent ca domnul Băsescu să prezinte acest lucru. Realitatea este simplă şi se poate verifica, în Comisia LIBE a Parlamentului European s-a votat un raport care a fost votat în comisie şi care urmează la începutul lui februarie să fie supus plenului, un raport care nu priveşte nici România nici vreo altă ţară, un raport care să ceară verificarea în toate ţările UE a modului în care sunt respectate criteriile de la Copenhaga", a declarat Antonescu.
”Raportul LIBE nu se poate referi şi nu se referă la România deoarece ţara noastră se află deja în Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi se află sub monitorizare”, a mai spus președintele Senatului. 
Declarațiile liderului USL sunt un răspuns la afirmațiile din această seară a președintelui Traian Băsescu. ”Am primit în timp scurt, din ambele părţi, şi de la partenerul strategic Statele Unite, vizita emisarului, şi votul de astăzi din Comisia LIBE şi va urma votul în plenul Parlamentului European, am primit semnalele, deci din ambele părţi, extrem de sever, că pentru nerespectarea statului de drept se vor lua măsuri, care merg de la măsuri de diminuare a sumelor alocate pentru statele care nu respectă criteriile de la Copenhaga, implicit statul de drept, până la suspendarea dreptului de vot.”, a spus Traian Băsescu.
Crin Antonescu a atins și subiectul legii privind achiziționarea de terenuri, pentru care președintele a făcut o cerere de reexaminare: "Guvernul a fost atent și a reacționat printr-o lege care să încerce cumpărarea unor mari suprafețe de teren de către cetățeni străini, însă președintele Traian Băsescu s-a opus. Domnul Cozmin Gușă a vorbit despre o coabitare fără acte semnate, ci una de bun simț. Toți marii politicieni ai țării, indiferent că vin din partide diferite, trebuie să aibă o minimă solidaritate în numele țării respective. O astfel de situație ar fi însemnat că președintele ar fi trebuit să atragă atenția că legea urma să ne arunce în fața unui vid legislativ și că de mâine orice persoană fizică, în orice condiții, poate cumpăra oricât teren dorește în România. Trebuie să rezolvăm problema aceasta cât mai urgent".
Referitor la revizuirea Constituției, Crin Antonescu a explicat: "Eu am spus clar 300 de deputați, nu 300 de parlamentari. Nu am vrut să păcălesc pe nimeni. Am vorbit despre 300 de deputați pentru că în viziunea noastră parlamentul bicameral va cuprinde o cameră pur politică – Camera Deputaților – pentru care vrem vot pe liste, cel din anii ’90 și un număr de maximum 300. Am ales această cifră pentru că este una rezonabilă pentru dimensiunea României. Senatul este în viziunea noastră direct legat de problema regionalizării, senatorii find reprezentanți ai regiunilor. E prea devreme să vorbim acum despre numărul de sematori, însă vor fi cu siguranță sub 100. Și acum, în acest parlament super-gonflat, există 174 de senatori."
"Eu vreau mai puțini parlamentari pentru că vreau un Parlament mai puternic, iar instituția parlamentarului să aibă o greutate mai mare. Nu e un lucru simplu să ajungem la mai puțin de 300 de deputați. Evident că la următoarele alegeri n-o să mai avem 70%. Se vor împuțina drastic numărul parlamentarilor, iar noi mergem la acești colegi pentru a le cele votul. Ușor nu este", a mai spus președintele PNL.
"Traian Băsescu a spus că nu trebuie să facem o Constituție pentru Victor Ponta și Crin Antonescu. Constatăm cu toții că trebuie să ținem cont de ceea ce vrea lumea din România. Deși a crescut și opțiunea pentru monarhie constituțională, și pentru republică parlamentară, în continuare prevalează dorința românilor de a-și alege președintele în mod direct. Noi nu dorim să mai confundăm președintele cu premierul sau președintele cu Parlamentul". 
"La europarlamentare PSD și PNL vor merge cel mai probabil pe liste separate. Nu s-a exclus varianta unor liste comune, însă numai în cazul necesității transmiterii unui semnal de solidaritate. Separat vom mobiliza mai mulți oameni și vom obține și o radigrafie a stării uniunii. Trebuie însă să avem maturitatea să nu creăm o bătălie încrâncenată între două partide care se află la guvernare", a declarat Crin Antonescu.

  • Traian Băsescu: Victoria Nuland a venit în calitate de emisar al Guvernului SUA. Suntem pe marginea PRĂPASTIEI, dacă atacurile la adresa justiției vor continua. România RISCĂ să fie izolată | VIDEO